fbpx

Gezondheidsdienst: hou mobieltje ver van je bed en niet in je zak

Wetenschappers zijn het nog altijd niet met elkaar eens of de straling van mobiele telefoons nu wel of niet schadelijk is. Maar het Californische departement van Gezondheid (CDPH) vindt het toch verstandig dat mensen zich zo min mogelijk hieraan blootstellen en gaf daarom richtlijnen voor het gebruik uit.

Ook de fabrikanten zelf waarschuwen en adviseren mobieltjes zoveel mogelijk handsfree te gebruiken, bijvoorbeeld door ze op de luidspreker te zetten.

Er zijn onderzoeken die concluderen dat er een verhoogd risico is op hersentumoren en verminderde spermaproductie of lagere kwaliteit van sperma.

Ander onderzoek liet zien dat er invloed is op het vermogen om te leren en te onthouden, dat sommige mensen last krijgen van hoofdpijn en moeilijker in slaap vallen.

Toch zijn er deskundigen die niet geloven dat wij ons zorgen moeten maken.

Californië gaf, op basis van wat tot nu toe bekend is, de volgende adviezen:

  • Hou de telefoon altijd zo ver mogelijk van je lichaam, dus niet in je broekzak of je bh maar in een tas of koffertje.
  • Gebruik het toestel liever niet wanneer het signaal zwak is (dus maar één of twee streepjes laat zien), of wanneer je in een snel rijdend voertuig zit, omdat telefoons dan veel meer radiofrequentie-energie uitzenden.
  • Gebruik de telefoon zo min mogelijk om audio of video te streamen, of om grote bestanden te up- of downloaden.
  • Houd je mobiel ’s avonds niet dichtbij je bed en vooral niet dichtbij je hoofd.
  • Verwijder de headset wanneer je niet aan het bellen bent.
  • Vermijd producten waarvan wordt beweerd dat zij radiofrequentie-energie blokkeren. Deze producten kunnen je juist méér blootstellen aan de energie.
OOK INTERESSANT
Advocaat nabestaanden 8-decembermoorden verwacht dit jaar nog vonnis tegen hoofdverdachte Bouterse

De CDPH zegt in een verklaring dat het al een heleboel scheelt wanneer je enkele simpele voorzorgen neemt, bijvoorbeeld door je telefoon niet in je zak te houden en weg te houden van je bed.