fbpx

Gezondheidscollectief bespreekt knelpunten met NZR

De leiding van het collectief van gezondheidsbonden heeft onlangs een meeting gehad met de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) over problemen binnen de gezondheidszorg. Het gezondheidsbonden collectief bestaat uit de bonden van: het Diakonessen ziekenhuis, R.K ziekenhuis, Lachmipersad Mungra ziekenhuis, de Regionale Gezondheidsdienst, Medische zending en Bedrijven Geneesmiddelen Voorziening Suriname.

De bonden hebben na te zijn geconfronteerd met dezelfde problemen een analyse gemaakt hebben gemeend als collectief de problemen aan te pakken. De geconstateerde problemen behelzen:

• De achteruitgang van de kwaliteit van de zorg
• De late uitbetaling van salarissen
• De overeenkomsten die niet kunnen worden aangegaan door het tekort aan voldoende midden
• Getekende overeenkomsten die niet uitgevoerd kunnen worden
• Te kort aan benodigdheden op de werkvloer
• Voorzieningen binnen de geneesmiddelen klappen steeds minder worden
• Zorggenieters die steeds moeten betalen of voor bezoeken aan de dokter of het afhalen van medicijnen bij de apotheken

Het collectief heeft gemeend in eerste instantie met het NZR de eerder aangehaalde problemen te bespreken, aangezien zij vaker met de minister van Volksgezondheid en de adviesgroep van het kabinet van de president gesprekken heeft gevoerd. Van het N.Z.R heeft het collectief begrepen dat de problemen waarmee de bonden zitten identiek zijn aan die van de instellingen.

BEKIJK OOK
Criminelen dringen woning binnen met vuurwapens en houwers

Gesprekken met de twee eerder genoemde instanties hebben geen enkele structurele oplossingen teweeggebracht, integendeel wordt de situatie erger. De problemen met het SZF hebben een structurele karakter aangenomen. “Het SZF betaalt wanneer ze dat willen en ook betalen ze wat ze willen, en waar niet voor de hele zorg betaald wordt, is er ook nog sprake van achterhaalde tarieven. Voorts geschiedt de betaling na tal van opmerkingen en vragen”.

Een zeer groot probleem waarmee de ziekeninrichtingen geconfronteerd worden, is de betalingen aan de leverancier. De continuïteit van de zorg van de inrichtingen is voor een groot deel afhankelijk van de leverancier. Bij alle gezondheidsinstellingen wordt er gevreesd voor het moment waarop men niet meer is staat zal zijn de leveranciers te betalen. Dat zal het moment zijn waarop de zorg in elkaar zal storten.(GFC)