fbpx

Gezonde veters houden je langer jong, ontdekken wetenschappers

Stel dat je de onderdelen in de motor van je auto continu zou kunnen vernieuwen terwijl je rijdt – wat zou daarvan het effect zijn? Precies: je motor verslijt niet en blijft als nieuw.

Iets dergelijks kunnen wij ook met ons lichaam doen, ontdekten wetenschappers van de universiteit van San Francisco en het Preventive Medicine Research Institute, een onderzoeksinstituut in Sausalito, Californië.

Hun onderzoek draaide om de effecten van voeding, lichaamsbeweging, stressbeheersing en sociale ondersteuning op de lengte van telomeren.

Over veters en kapjes

DNA is een molecuul waarin een deel van ons erfelijk materiaal zit: je DNA ‘onthoudt’ dat je opa op zijn dertigste al grijs was, zodat de kans groot is dat jij ook vroeg met een grijze kop zult rondlopen.

Chromosomen zijn kleine deeltjes die ons DNA dragen. Aan het uiteinde van zo’n chromosoom zit een telomeer, net als het plastic kapje aan de uiteinden van een veter. Zoals bij de veter, zorgt het telomeer dat het chromosoom niet gaat ‘rafelen’.

Telomeren beschermen dus de chromosomen en zijn hierdoor belangrijk bij het voorkomen van het ouder worden. 

De veter is het chromosoom, het plastic kapje is de telomeer. Wanneer chromosomen ouder worden, worden de kapjes korter en rafeliger, als bij een kapotte veter.

BEKIJK OOK
Man doodgeschoten bij gewapende roofoverval in woning

Kortere kapjes (de telomeren) leiden tot allerlei verouderingsverschijnselen: veel vormen van kanker, beroerte, vasculaire dementie, hart- en vaatziekten, obesitas, osteoporose en diabetes.

Zouden de kapjes niet korter worden, dan zouden wij in principe onsterfelijk zijn.

Gezonde telomeren

De onderzoekers ontdekten dat wij door onze leefgewoonten aan te passen, onze telomeren in conditie kunnen houden waardoor wij langer blijven leven, in betere gezondheid.

Hoe houdt je je veterkapjes gezond? Dat kan met vier stappen:

Voeding: eet zoveel mogelijk plantaardig voedsel. Veel fruit, groenten en onbewerkte granen. Gebruik weinig vet en geraffineerde koolhydraten.

Beweging: zorg voor matige lichaamsbeweging. 30 minuten per dag, zes dagen per week zou al voldoende moeten zijn.

Stressreductie: begin met rustig yoga-stretchen, ademhalingsoefeningen en meditatie

Groepsondersteuning: sluit je aan bij een groep met wie je samen beweegt, yoga doet en groepsgesprekken kunt houden.

Meer is hier beter, zagen de onderzoekers: hoe meer de proefpersonen zich aan deze leefregels hielden, des te gezonder hun telomeren werden.