fbpx

Gezonde smeer- en bereidingsvetten

Een makkelijke en belangrijke manier om aan gezonde vetten te komen, is door bewust smeer- en bereidingsvetten te gebruiken. In de media hoor je verschillende en tegenstrijdige informatie over roomboter en margarine. Onthoud dat toonaangevende gezondheidsinstanties zoals de Gezondheidsraad hierover advies uitbrengen. Zij baseren hun aanbevelingen op volledig en overtuigend wetenschappelijk onderzoek.

Het advies van de Gezondheidsraad is om te kiezen voor producten die relatief veel onverzadigd vet en weinig verzadigd vet bevatten. Deze producten vind je terug in de Schijf van Vijf. Belangrijke bronnen van onverzadigde vetten zijn plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en olijfolie. Hetzelfde geldt voor margarine en halvarine, die gemaakt worden van plantaardige oliën. Ze bevatten hierdoor relatief meer gezonde, onverzadigde vetten dan bijvoorbeeld roomboter.

OOK INTERESSANT
Als God niet wil dat je komt te overlijden, gebeurt dat niet, ook al val je van 10 hoog naar beneden

Je boterhammen besmeren met zachte halvarine of margarine is een makkelijke manier om gezonde vetten binnen te krijgen. Wissel bij het koken af tussen plantaardige oliën en vloeibare bak- en braadproducten. Vloeibare bak- en braadproducten bevatten namelijk ook vitamine A en D.