fbpx

Gezonde plantaardige diëten geassocieerd met lager risico op colorectale kanker bij mannen

GFC NIEUWSREDACTIE- Het eten van een plantaardig dieet dat rijk is aan gezond plantaardig voedsel – zoals volle granen, groenten en peulvruchten – en laag in ongezond plantaardig voedsel – inclusief geraffineerde granen, vruchtensappen en toegevoegde suikers – wordt geassocieerd met een lager risico op colorectale kanker bij mannen.

Jihye Kim, de corresponderende auteur, zei: “Colorectale kanker is wereldwijd de op twee na meest voorkomende kanker en het risico op het ontwikkelen van colorectale kanker gedurende een leven is één op 23 voor mannen en één op 25 voor vrouwen.

“Hoewel eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat plantaardige diëten een rol kunnen spelen bij het voorkomen van colorectale kanker, is de impact van de voedingskwaliteit van plantaardig voedsel op deze associatie onduidelijk. Onze bevindingen suggereren dat het eten van een gezond plantaardig dieet geassocieerd is met een verminderd risico op colorectale kanker. ”

Onderzoekers van de Kyung Hee University, Zuid-Korea ontdekten dat onder een bevolking van 79.952 Amerikaanse mannen, degenen die de hoogste gemiddelde dagelijkse hoeveelheden gezond plantaardig voedsel aten een 22% lager risico op colorectale kanker hadden, vergeleken met degenen die de laagste hoeveelheden gezond plantaardig voedsel aten.

De auteurs identificeerden echter geen significante associaties tussen de voedingskwaliteit van plantaardige diëten en het risico op colorectale kanker bij een populatie van 93.475 Amerikaanse vrouwen.

Jihye Kim zei: “We speculeren dat de antioxidanten in voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en volle granen kunnen bijdragen aan het verlagen van het risico op colorectale kanker door chronische ontstekingen te onderdrukken, wat kan leiden tot kanker.

BEKIJK OOK
Feesten met een doel kan gezondheid en welzijn ten goede komen

“Omdat mannen de neiging hebben om een hoger risico op colorectale kanker te hebben dan vrouwen, stellen we voor dat dit kan helpen verklaren waarom het eten van grotere hoeveelheden gezond plantaardig voedsel geassocieerd was met een verminderd risico op colorectale kanker bij mannen, maar niet bij vrouwen. ”

De auteurs ontdekten dat de associatie tussen de voedingskwaliteit van plantaardige diëten en het risico op colorectale kanker bij mannen varieerde per ras en etniciteit.

Onder Japans-Amerikaanse mannen was het risico op colorectale kanker 20% lager voor degenen die de hoogste hoeveelheid gezond plantaardig voedsel per dag aten dan voor degenen die de laagste hoeveelheid aten.

Onder blanke mannen hadden degenen die de hoogste hoeveelheid gezond plantaardig voedsel aten een 24% lager colorectaal kankerrisico dan degenen die de laagste hoeveelheid aten.

De auteurs identificeerden geen significante associaties tussen plantaardige diëten en het risico op colorectale kanker bij Afro-Amerikaanse, Latino of inheemse Hawaiiaanse mannen.

De auteurs suggereren dat toekomstig onderzoek nodig is om de genetische en omgevingsfactoren te onderzoeken die de associatie tussen plantaardige voedselinname en colorectale kankerrisico tussen raciale en etnische groepen kunnen beïnvloeden.