Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct, schrijft dokterdokter.nl.
Bakken in olie
Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie. Extra vierge olie is niet geschikt om in te bakken, gewone olie (geraffineerde olie) is dit wel. Bij raffinage worden namelijk ongewenste stoffen uit de oliën gehaald (vrije vetzuren, kleur- en smaakstoffen) die kunnen verbranden in de pan.
Door deze verbranding komt rook vrij (het rookpunt). Door raffinage, eigenlijk dus het ‘zuiveren van de oliën van verbrandbare deeltjes’ duurt het een stuk langer voordat de olie gaat roken.
Extra vierge oliën en oliën van koude persing hebben een laag rookpunt (bijvoorbeeld extra vierge olijfolie 160 ˚C versus gewone gangbare (gezuiverde) olijfolie 242 ˚C) en zijn dus ongeschikt om in te bakken. Deze zijn beter geschikt voor koud gebruik (bijvoorbeeld in dressings).
Bakken in olijfolie
Olijfolie bestaat voor het grootste deel uit onverzadigde vetzuren, de zogenoemde enkelvoudig onverzadigde vetten (Omega-9). Gewone olijfolie (geraffineerde olijfolie) heeft meestal een neutrale smaak en is vanwege het hoge rookpunt zeer geschikt om te verhitten en dus om mee te bakken. Extra vierge olijfolie kun je beter koud gebruiken.
Bakken in zonnebloemolie
Net als olijfolie, bestaat ook zonnebloemolie voor het grootste deel uit onverzadigde vetzuren. Het heeft een neutrale smaak en is een goede bron van Linolzuur (Omega-6). Zonnebloemolie is met een rookpunt van 227 ˚C geschikt om te bakken en te braden, maar ook om in te frituren en om in (koude) sauzen te gebruiken.
Bakken in arachideolie
Arachideolie zit vaak in wokolie. Arachide- of pindaolie bevat ook veel onverzadigde vetzuren en kan tot 210 °C worden verhit. Het is daarom een gezonde keuze om mee te bakken, wokken, braden en frituren. Let wel op als je een pinda-allergie hebt. Hoewel allergenen alleen in eiwitten zitten, en niet voorkomen in olie, wordt het allergeen ‘pinda’s’ toch gehighlight in de ingrediëntlijst. Er kunnen namelijk sporen van pinda’s in de olie achterblijven.
Vloeibaar bakvet
Naast plantaardige olie, zijn vloeibare margarine en vloeibaar bak- en braadvet (uit een knijpfles) ook een gezonde keuze. Deze producten zijn gemaakt op basis van plantaardige olie en hebben dus dezelfde positieve eigenschappen. Vloeibare margarine en vloeibaar bak- en braadvet zijn geschikt om bijvoorbeeld vlees, vis, groenten of eieren te (roer)bakken. Vloeibare margarine is daarnaast een goede vervanging voor harde margarine of roomboter (uit een wikkel), om bijvoorbeeld een cake te bakken of saus te bereiden.
Bakken in kokosolie ongezond?
Kokosolie of kokosvet is hard bij kamertemperatuur en bestaat voor meer dan 80% uit verzadigde (ongezonde) vetzuren. Vaak wordt gedacht dat kokosolie gezonder is dan andere producten met veel verzadigde vetzuren, maar deze gezondheidsvoordelen zijn niet wetenschappelijk aangetoond.
Laurinezuur, het voornaamste type verzadigd vet in kokosolie verhoogt weliswaar het goede HDL-cholesterol enigszins, maar hiernaast zorgt veelvuldig gebruik van kokosolie ook voor een sterke verhoging in het slechte LDL-cholesterol. Vanwege het hoge percentage verzadigde vetzuren in kokosolie en de afwezigheid van vitamines raadt het Voedingscentrum aan om het gebruik hiervan te beperken. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor bijvoorbeeld olijf- of zonnebloemolie of een vloeibaar bak- en braadproduct. Lees meer over de voor- en nadelen van kokosolie in ons artikel
Wat kun je dus het beste gebruiken om in te bakken?
Om voldoende vitamine A, vitamine D en vitamine E, binnen te krijgen, is het goed om bij het bereiden van je warme maaltijd te variëren tussen olie en vloeibaar bak- en braadvet of vloeibare margarine. Hoewel sommige oliën wel vitamine E bevatten (vooral zonnebloemolie, olijfolie bevat bijna niets), bevatten ze geen vitamine A en D. In vrijwel alle vloeibare margarines zitten deze vitamines vaak wel.(dokterdokter.nl)