fbpx

Gezinslandbouw biedt mogelijkheden voor groei Surinaamse economie

GFC NIEUWS-Dat gezinslandbouw in Suriname geen onbekend terrein is, moet velen wel aan het denken zetten.
Wij kennen gezinslandbouw in de rijst- en aardvruchtenteelt binnenland en vis- en citrusteelt en laatstelijk nog in Nickerie het project van de markoesateelt.
Wat is gezinslandbouw?
Gezinslandbouw wordt vaak op kleine arealen uitgeoefend van 1 tot 2 hectare grond. De voordelen van gezinslandbouw zijn dat leden van een gezin zich gezamenlijk beijveren om hun plantareaal te onderhouden, te bemesten en ook de oogst gezamenlijk af te zetten of dat een lid van de familie zorgt voor marketing en distributie van de producten.
Maar ook ziekte – en plagenbestrijding is makkelijk te controleren door de kleinschaligheid van het plantareaal welke zodoende een besparing vormt op de arbeidskosten.
Met family farming kan men ook het proces van voedselveiligheid beter monitoren. Gezinslandbouw heeft het voordeel dat het een gezin kan garanderen van een goed inkomen van 5 tot 6 personen afhankelijk van de producten die men teelt en er geen inkomensafhankelijkheid is van de staat Suriname. Je eigen pensioen regelen, aflossing van je huis hypotheek, maar ook de studiekosten van de kinderen betalen als zij verder willen studeren.
Suriname heeft legio mogelijkheden voor gezinslandbouw met een exportkarakter die onze economie een behoorlijke boost kunnen geven en de verdiencapaciteit van de bevolking kunnen vergroten.
Waarom wordt gezinslandbouw niet gestimuleerd?
In het nieuwe normaal tijdperk waarin wij nu leven en de vraag naar bepaalde producten op de wereldmarkt geeft Suriname een grote kans een belangrijke rol hierin te vervullen. Vele gezinnen bezitten grond van meer dan 2 hectare die geen duidelijke bestemming hebben.
Vele van deze gronden zijn bebost of overwoekerd en niet ingericht voor landbouwdoeleinden. Maar ook vele gezinnen die deze gronden bezitten, zijn niet instaat deze gronden te ontbossen vanwege de hoge kosten en worden daarin ook niet geholpen door de overheid, omdat er een duidelijke visie en missie ontbreekt hier inhoud aan te geven. Vele van de Para plantages zijn vruchtbaar, maar kunnen maar moeilijk in cultuur gebracht worden.
Wat zou er moeten gebeuren?
Scholing, training , begeleiding zijn voorwaarden voor en gezin die hierin succesvol wil zijn. De focus zal moeten liggen op landbouwproducten waaraan behoefte is. In de districten zijn er veel mogelijkheden voor families om geld te verdienen en zo een bijdrage te leveren aan de economie van het land.
Bijvoorbeeld in Marowijne kunnen 500 gezinnen (families) ingezet worden voor de teelt van podosiri, elk 1-tot 2 ha. Hiermee hebben wij 500 gezinnen inkomen gegarandeerd voor de komende 20 jaren wanneer de oogst begint en de podosiri zijn weg vindt naar de afzet markten. Maar ook 500 ha podosiri is in cultuur gebracht.
Dit kunnen wij ook doen met de markoesa, lemmetje,sinaasappel, ananas zoete patat, pinda, cassave enz,….
Er moet een programma gewijd worden aan deze methode van agrarische ontwikkeling voor de staat Suriname en de betrokkenheid van de family farmer ondersteunen en begeleiden. Een marktonderzoek om de family farmer gericht aan te zetten voor het telen van bepaalde landbouwproducten met afzet garantie.
De vele uitgegeven gronden die hiervoor niet benut worden en waarvan de families de nodige steun ontberen moeten zo snel mogelijk in cultuur gebracht worden om aan de vraag te kunnen voldoen. Er moet goed plantmateriaal aangevoerd worden, en de public private partnership moet hierin een belangrijke rol vervullen.
Elk district heeft de mogelijkheid 500 gezinnen tot family farmers te maken en 500 hectare in cultuur te brengen. We hebben geen tijd te verliezen, het is nu of nooit.
Geen grote projecten, maar volksgerichten projecten die de economie een boost kunnen geven. Tot ver in het binnenland kunnen wij met deze methode succesvol zijn.
Carlo van Doorn

BEKIJK OOK
Werkbespreking IMF Suriname en NH, ‘veel projecten, maar ook veel uitdagingen’