fbpx

Gezicht onthuld van oudste voorouder die 100.000 jaar geleden leefde

GFC NIEUWS- Tienduizenden jaren geleden liepen op aarde behalve moderne mensen ook Neanderthalers en Denisovamensen rond.

Van het uiterlijk van de Neanderthalers hebben we inmiddels een vrij goed beeld, maar hoe de Denisovamensen eruitzagen, was niet bekend.

Dat heeft alles te maken met het feit dat er tot op heden maar heel weinig resten van deze oude mensachtigen zijn teruggevonden; wetenschappers moeten het doen met een vingerkootje, drie tanden en een onderkaak.

Niet direct een ideaal uitgangspunt voor het reconstrueren van het uiterlijk van de al lang uitgestorven Denisovamens en toch zijn onderzoekers daar nu in geslaagd. Ze lieten zich daarbij niet zozeer leiden door de fossiele resten zelf, maar door het DNA dat hierin terug is gevonden. Ze richtten zich daarbij niet op de DNA-sequentie, maar op DNA-methylatie, een proces dat de genactiviteit reguleert.

BEKIJK OOK
Politieke manipulatie tegen de NDP heeft samenleving gedompeld in apathie

Het onderzoek resulteert in de allereerste reconstructie van het uiterlijk van de Denisovamens. Ze leken in veel opzichten op Neanderthalers, maar als je kijkt naar andere uiterlijke kenmerken leken ze weer meer op ons en sommige kenmerken zijn juist weer uniek.

Samenvattend identificeerden de onderzoekers 56 anatomische kenmerken die we alleen bij Denisovamensen zien en niet bij Neanderthalers of moderne mensen. 34 ervan bevinden zich in de schedel. Zo is de schedel van de Denisovamensen bijvoorbeeld veel breder dan die van Neanderthalers of moderne mensen.

Ook hadden ze een langere tandboog. Wat de Denisovamensen met Neanderthalers gemeen hebben is het langere gezicht en een breder bekken.