fbpx
Gezamenlijke verklaring Suriname en Frans-Guyana over grensacties

GFC NIEUWS- Op 9 april vond een virtuele bilaterale bijeenkomst plaats tussen Surinaamse en Franse autoriteiten over het beheer en de handhaving van de veiligheid van de bovenvermelde gemeenschappelijke grens.

Beide partijen memoreerden het gezamenlijke communiqué tussen de Republiek Suriname en de Franse Republiek over COVID-19-maatregelen die in maart zijn uitgevaardigd.

De Surinaamse en Franse autoriteiten wezen erop dat solidariteit, dialoog en samenwerking cruciaal zijn om samen de COVID-19-pandemie in te dammen en te bestrijden.

De vertegenwoordigers onderstreepten het belang van respect door de bevolking aan beide zijden en herhaalden hun oproep aan deze bevolking om de instructies van de respectieve autoriteiten strikt toe te passen, met name de sluiting van de grens door de Surinaamse autoriteiten op 14 maart en de versterkte aanwezigheid van de Surinaamse en Franse autoriteiten op de rivier als middel om de verdere verspreiding van COVID-19 te beheersen en in te dammen.

Beide zijden bevestigden hun committering om de gemeenschappelijke grens tussen Suriname en Frans-Guyana verscherpt te zullen controleren en om gezamenlijke maatregelen te nemen ten behoeve van de gezondheid en veiligheid van de bevolking van de twee staten.

De Surinaamse en Franse autoriteiten zorgen nu al voor een dagelijkse aanwezigheid op de Marowijnerivier om de sluiting van de grens te handhaven.

Uit gezondheidsoverwegingen organiseert elke partij haar aanwezigheid met eigen middelen.

Elke partij heeft een contactpunt aangewezen om continue samenwerking en coördinatie in Albina en Saint Laurent du Maroni mogelijk te maken.

De controle activiteiten van elke partij zullen worden geleid door de volgende principes:

i. het oversteken van de rivier is verboden, om te voorkomen dat personen oversteken en het virus verspreiden aan de andere oever.
ii. de boten die de Franse oever verlaten, worden teruggevoerd naar de Franse grenspost;
iii. de boten die de Surinaamse oever verlaten, worden teruggevoerd naar de Surinaamse grenspost;
iv. de door de ene of de andere staat voorgestelde repatriëringen zullen alleen via de
gebruikelijke diplomatieke kanalen tussen de twee landen worden beoordeeld.

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…