fbpx

“Geweld- en verkeerscriminaliteit vertonen duidelijke daling”

Er is een duidelijke daling te merken in de cijfers van de afgelopen drie maanden voor wat betreft de geweld- en verkeerscriminaliteit. Op een persconferentie van het Korps Politie Suriname (KPS afgelopen dinsdag werden de cijfers gepresenteerd. Minister Stuart Getrouw, de Korpschef Roberto Prade en verschillende hoofdofficieren, verstrekten de nodige informatie aan de pers.

Getrouw gaf aan een beter gevoel te hebben over de daling van de cijfers en de rust die tot nu toe is teruggekeerd binnen de politieorganisatie. “Als we breed over de gehele samenleving zaken nagaan, zie je dat er toch wel een beter gevoel is. Het is nog niet wat het wezen moet, maar ik kan toch zeggen dat het rustiger wordt. Ontevreden ben ik niet”, zegt de minister. Hij vraagt een ieder om een bijdrage te helpen leveren aan het indammen van de criminaliteit.

Politiewoordvoerder Humphrey Naarden presenteerde de cijfers van de maanden juni, juli en augustus. In vergelijking met dezelfde periode het vorig jaar zijn er 904 gekwalificeerde diefstallen, 1023 inbraken, 286 berovingen, 104 overvallen en 8 levensberovingen genoteerd in de drie maanden. Dit, terwijl er vorig jaar rond hetzelfde kwartaal 1047 gekwalificeerde diefstallen, 939 inbraken, 324 berovingen, 90 overvallen en 6 levensberovingen waren geregistreerd. De politie heeft in totaal 41 personen in verzekering gesteld voor deze misdrijven.

BEKIJK OOK
Beveiligers Kabinet Vicepresident niet betrokken bij roofoverval op geldtransportauto

Wat betreft de drugscriminaliteit heeft de Narcoticabrigade in deze drie maanden 39 personen in verzekering gesteld voor overtreding van de wet verdovende middelen. Vorig jaar waren het 34. Inspecteur Marcel Blackson van het verkeershandhavingsteam KPS gaf een beeld over de verkeersovertredingen.

Blackson zegt dat er tot september 754 rijbewijzen zijn ingevorderd, terwijl er in het afgelopen jaar 1159 rijbewijzen van hardrijders waren ingevorderd. De politie heeft vorig jaar SRD 260.000 aan boetegelden ontvangen van verkeersovertreders en dit jaar SRD 155.000. Het aantal verkeersdoden vertoont ook een lichte daling van 58 naar 49 dit jaar.

Naast de verschillende overtredingen en geweldsdelicten is de politie gestuit op een nieuwe drugssoort. Inspecteur Amritpersad Tilloe, hoofd van de Narcoticabrigade, zegt dat de afdeling een nieuwe drugssoort heeft ontdekt bij een verdachte die enkele dagen terug is aangehouden. Het gaat in deze om een vloeibare vorm van de drugssoort Sukru met de naam ‘Pokemon’. De verdachte verklaarde de drug in Frans-Guyana te hebben aangeschaft voor eigen gebruik. Het spul is ook te verkrijgen in Nederland. De politie vraagt hiervoor extra alertheid van de samenleving.