Zuid- Afrikaanse virusvariant in Suriname baart zorgen, gevaccineerden ook niet beschermd

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Personen in Suriname die zijn gevaccineerd lopen ook risico om ernstig ziek te worden of overlijden na besmetting met de veel gevaarlijkere en besmettelijkere Zuid- Afrikaanse coronavirusvariant.

Het AstraZeneca vaccin dat in ons land is geprikt in de armen van meer dan 25.000 mensen biedt namelijk geen of nauwelijks bescherming tegen deze virusvariant.

Dat is de reden waarom Zuid- Afrikaanse gezondheidsautoriteiten al heel gauw hun volledige voorraad AstraZeneca hebben geschonken of een deel hebben verkocht aan 14 andere Afrikaanse landen en overgestapt zijn op het vaccin van Johnson & Johnson/ Janssen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Je kunt liever wel dan niet gevaccineerd zijn, zegt VrouwenCollectief

In Zuid-Afrika zelf wordt het vaccin van AstraZeneca niet langer gebruikt omdat men daar van oordeel is dat het niet effectief genoeg is. Uit een studie van de universiteit van Johannesburg blijkt dat het vaccin geen bescherming geeft tegen de Zuid- Afrikaanse B.1.351 variant.

“A two-dose regimen of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine did not show protection against mild-to-moderate Covid-19 due to the B.1.351 variant”, aldus de conclusie.

Ook de Britse professor Neil Ferguson, lid van de Scientific Advisory Group for Emergencies in het Verenigd Koninkrijk, maakt zich ernstige zorgen om de Zuid-Afrikaanse coronavariant in combinatie met het vaccin van AstraZeneca. De beschermingsgraad is volgens hem “bijzonder zwak”.

Andere experts beweren echter dat het vaccin sterk genoeg is om een deel van de gevaccineerden te beschermen tegen ernstige ziekte veroorzaakt door de Zuid-Afrikaanse variant.

Een deskundige zegt aan de GFC Nieuws gezondheidsredactie dat het een verstandiger besluit zou zijn van de overheid om op de meest korte termijn over te stappen op het Janssen vaccin.

Deze biedt veel meer bescherming tegen de verschillende varianten en heeft als ander voordeel dat er maar 1 keer hoeft worden geprikt. Dit vaccin kan bovendien ook op koelkasttemperatuur worden bewaard en wordt niet in verband gebracht met potentieel dodelijke bloedstolsels.

Overige berichten