fbpx

Getrouwd zijn kan mensen lagere bloedsuikerspiegels helpen behouden

GFC NIEUWSREDACTIE- Mensen die met een echtgenoot leven, lijken een grotere kans te hebben om gezond te zijn in termen van het handhaven van lagere bloedsuikerspiegels, ongeacht hoe harmonieus of bitter hun relatie is.

Dit suggereert een studie die online is gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Open Diabetes Research & Care.

Onderzoekers geloven dat het hebben van een echtgenoot of samenwonende partner een belangrijke relatie en bron van sociale steun en / of spanning kan zijn voor volwassenen in het midden tot het latere leven voor hun gezondheid.

Eerdere studies hebben gesuggereerd dat er gezondheidsvoordelen zijn van trouwen en / of samenwonen, vooral voor oudere volwassenen. Er zijn ook verschillende studies die hebben geconcludeerd dat het risico op diabetes type 2 geassocieerd is met een aantal sociale gezondheidsdimensies, waaronder sociaal isolement, eenzaamheid, woonarrangementen, sociale steun en sociale netwerkgrootte.

BEKIJK OOK
Waarschuwing: bekende slaapmedicatie kan kans op dementie verhogen

De effecten van elke specifieke sociale gezondheidsdimensie zijn echter complex, dus een team van onderzoekers uit Luxemburg en Canada onderzocht of er een verband was tussen burgerlijke staat en burgerlijke kwaliteit met gemiddelde glycemische niveaus bij oudere volwassenen.

De onderzoekers concludeerden: “Over het algemeen suggereerden onze resultaten dat echtelijke / samenwonende relaties omgekeerd evenredig waren met HbA1c-niveaus, ongeacht de afmetingen van partnerondersteuning of -stam. Evenzo leken deze relaties een beschermend effect te hebben tegen HbA1c-niveaus boven de pre-diabetesdrempel.

“Verhoogde steun voor oudere volwassenen die het verlies van een echtelijke / samenwonende relatie ervaren door echtscheiding of rouw, evenals de ontmanteling van negatieve stereotypen rond romantische relaties op latere leeftijd, kunnen startpunten zijn voor het aanpakken van gezondheidsrisico’s, meer specifiek verslechterende glycemische regulatie, geassocieerd met huwelijksovergangen bij oudere volwassenen.”