fbpx

Getrouw ontmoet tweede man ambassade VS in Suriname

GFC NIEUWS- Minister Stuart Getrouw van het ministerie van Justitie en Politie (Juspol), heeft officieel kennis gemaakt met de nieuwe Deputy of Chief mission (chargé d’affaires) van de Amerikaanse Ambassade in Suriname, Michael Keas.

Keas bracht samen met de Amerikaanse ambassadeur, Karen Lynn Williams, een kennismakingsbezoek gebracht aan de minister.

Bij dit bezoek heeft de bewindsman de samenwerking tussen het ministerie en de ambassade besproken met de ambassadeur en de Deputy of Chief mission.

Onder andere zijn aan de orde gekomen criminaliteitsbeheersing, verkeersveiligheid en human trafficking.

Ambassadeur Williams stelde de vraag over de perikelen rond het goudveld van Iamgold en goudzoekers te Lawa, met betrekking tot criminaliteit en de veiligheid.

Minister Getrouw gaf aan dat nu alles onder controle is. “Na veel onderhandelen is de rust op de goudvelden teruggekeerd”, zei de bewindsman.

Hij zegt dat de komende periode gesprekken zullen worden gevoerd met de Fransen, om de veiligheid in de gebieden aan de Lawarivier te verhogen.

De ambassadeur kondigt aan dat er een nieuwe Regional Director van de Drug Enforcement Administration (DEA) in Guyana zal worden aangesteld. Met die vervanger wil ze binnenkort praten over de verdere aanpak van de drugsproblematiek in de regio, met name Suriname en Guyana.

BEKIJK OOK
Politie op zoek naar familie in appartement dood aangetroffen 62-jarige man

Minister Getrouw gaf te kennen ook behoefte te hebben aan een gesprek. Gezamenlijk kan er volgens hem van gedachten gewisseld worden over het drugsvraagstuk in het land.

Hij vroeg de ambassadeur naar ondersteuning voor trainingen van de Amerikanen voor de gespecialiseerde politie-eenheden, zodat Suriname opgewassen kan zijn tegen de huidige ontwikkeling in alle facetten van de criminaliteit.

De Justitieminister heeft ook de huidige situatie van Suriname over de National Risk Assessment (NRA) voorgehouden.

NRA is onderdeel van de Caribbean Financial Action Taskforce (CFATF), waarbij Suriname verplicht is om de risico’s van witwassen en terrorismefinanciering van het land te identificeren, te beoordelen en te begrijpen.

Het CariSECURE project kwam ook aan de orde.

CariSECURE is een regionaal project dat tot doel heeft het versterken van de op bewijs gebaseerde besluitvorming voor burgers in het Caribisch gebied.

Het moet ertoe leiden dat er op beleidsniveau betere strategieën ontwikkeld worden voor misdaadvermindering en -preventie en rapportage over veiligheidspatronen van burgers.

Minister Getrouw zegt tot slot dat in het 1e kwartaal van 2020 het project een feit moet zijn.