fbpx

‘Getalenteerde’ Kim versus Trump: wie is de winnaar?

De langverwachte krachtmeting tussen Kim Jong-un en Donald Trump is geweest, maar wie won in Singapore? De winnaar hangt af van wie je het vraagt.

Kim en Trump gingen in relatief korte tijd van wederzijdse scheldpartijen naar het afsluiten van een top met een ferme handdruk. “Fout!”, riepen tegenstanders van Kim. Trump heeft hiermee “een dictator genormaliseerd en het presidentschap te schande gemaakt”, jammerde een twitteraar.

Opmerkelijk: “Trump heeft nu een hechtere relatie met Poetin en Kim dan met onze bondgenoten”, merkt twitteraar Scott Dworkin op.

Het besluit om geen militaire oefeningen meer te houden in Zuid-Korea werd met verbazing ontvangen. Trump had toegegeven dat “de Amerikaanse oorlogsspelletjes duur, provocerend en onnodig” waren: een forse concessie aan de Noord-Koreanen, zei Twitter.

De VS had immers altijd beweerd dat de oefeningen noodzakelijk waren voor zijn defensie, terwijl Noord-Korea en China die provocerend noemden.

BEKIJK OOK
Gezin van zes dakloos door woningbrand

Wel blij waren de partijgenoten van Trump. President Obama werd destijds door hen de grond ingeboord omdat hij “boog en kroop voor dictators” wanneer hij “vijanden van Amerika” wilde ontmoeten.

Trump deed hetzelfde, en wordt nu de hemel ingeprezen voor hetzelfde – alleen heet dat nu “een verbluffende diplomatieke triomf”.

Republikeinen juichen omdat hun “meesteronderhandelaar en dealmaker” binnen een dag met één hand op zijn rug Noord-Korea had gedenucleariseerd. Democraten zagen een broodje-niets, een bijeenkomst die weinig meer had opgeleverd dan een fotoshoot.

Afspraken

Maar wat kwam er nu feitelijk uit de ontmoeting? De vier verworvenheden op een rijtje:

Amerika en Noord-Korea zullen werken aan nieuwe relaties “overeenkomstig de wensen van de volkeren van de twee landen voor vrede en welvaart”.

Zij zullen tevens werken naar een “duurzame en stabiele vrede” op het Koreaanse schiereiland.

Noord-Korea zal werken aan een complete denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. Hetzelfde dus wat Amerika reeds tweemaal beloofde – een kernwapenvrije wereld.

Kim zal waarschijnlijk net als de Amerikanen zijn sweet time nemen om dat nobele doel te bereiken, want er niet afgesproken wanneer zijn kernwapens naar de schroothoop moeten.

Last but not least: beide landen zullen samenwerken bij het opsporen van Amerikaanse slachtoffers van de Koreaanse burgeroorlog (1950 – 1953), waarin behalve de Verenigde Staten ook onder meer Canada, Frankrijk, Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk binnen een VN-troepenmacht aan Zuid-Koreaanse zijde vochten.