Geslacht beïnvloedt kankerrisico bij obesitas: onderzoek werpt licht op verschillen

Buik dik man

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE– Een nieuwe studie onthult verschillen op basis van geslacht in kankerrisico’s die verband houden met obesitas.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Cell, geeft aan dat zowel de ophoping als de verdeling van lichaamsvet op verschillende manieren bijdragen aan kankerrisico’s bij mannen en vrouwen.

Het onderzoek benadrukt ook dat risico’s variëren afhankelijk van het type kanker, zoals colorectale, oesofageale en leverkanker.

De onderzoekers gebruikten gegevens van de UK Biobank en ontdekten dat alle kankertypes, behalve hersen-, baarmoederhals- en teelbalkanker, in verband kunnen worden gebracht met ten minste één obesitas-gerelateerde eigenschap.

OOK INTERESSANT
'Afrikaanse toestanden' in Suriname: Eigen waterputten graven door beperkte toegang waterleidingnetwerk

Bij vrouwelijke patiënten waren de sterkste verbanden tussen totale vetophoping en kanker te zien bij galblaaskanker, baarmoederkanker en slokdarmadenocarcinoom.

Bij mannen waren de sterkste verbanden tussen totale vetophoping en kanker te vinden bij borstkanker, levercelcarcinoom en niercelcarcinoom.

Er waren verschillen tussen de geslachten als het gaat om vetophoping en -verdeling in relatie tot darm-, slokdarm- en leverkanker.

OOK INTERESSANT
Vrouw uit Paramaribo onder druk gezet om man te vertellen dat hij niet de vader is van haar dochter

Zo was een grotere hoeveelheid buikvet gerelateerd aan slokdarm plaveiselcelcarcinoom bij vrouwen, maar niet bij mannen.

Ook was lichaamsvetophoping gerelateerd aan een hoger risico op levercelcarcinoom bij mannen, een effect dat bij vrouwen niet werd waargenomen.

De resultaten van de studie onderstrepen het belang van het beter begrijpen van de geslachtsspecifieke risico’s van obesitas-gerelateerde ziekten.