fbpx

George Herbert Walker Bush overleden

Oud-president George H.W. Bush is vrijdagavond overleden op de leeftijd van 94 jaar. Hij regeerde de Verenigde Staten van 1989 tot en met 1993.

George Herbert Walker Bush diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als gevechtspiloot en vliegtuignavigator; tijdens een van zijn missies werd hij neergeschoten. Bij terugkeer in de VS ontving hij het Distinguished Flying Cross. Hij maakte later fortuin als olieboer.

Hij kreeg vijf kinderen met zijn vrouw Barbara, met wie hij 73 jaren getrouwd was. Het echtpaar had 17 kleinkinderen en acht achterkleinkinderen.

Zijn gezondheid ging de afgelopen jaren sterk achteruit. Vanwege de ziekte van Parkinson was hij gekluisterd aan een rolstoel. In april werd hij in een ziekenhuis behandeld voor lage bloeddruk.

BEKIJK OOK  21-jarige vreemdeling aangehouden door RBTM

Bush sr. trad in 1981 aan als vicepresident onder Ronald Reagan op het hoogtepunt van de Koude Oorlog en staat vooral bekend als de laatste president uit dat tijdperk.

In 1992 lukte het hem niet een tweede termijn als president te verzilveren, onder meer omdat hij zich niet hield aan beloftes die hij tijdens zijn verkiezingscampagne had gedaan (“Read my lips: no new taxes!”).