fbpx

Geoloog krijgt jaar voorwaardelijk voor diefstal meteoor

Een Russische geoloog is veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van een jaar voor diefstal van een beroemde steen met een waarde van 1,5 miljoen roebels (ongeveer 22.600 dollars). De man ontkent echter in alle toonaarden en is zich van geen kwaad bewust.

Vijf jaren terug stortte een meteoor neer in de buurt van de Russische stad Chelyabinsk. Zijn landing werd vastgelegd door een groot aantal dashcams.

De resten van de meteoor werden opgeslagen in het Gosudarstvennyy Istoricheskiy Muzey Yuzhnogo Urala, het Staats Historisch Museum van de Zuidelijke Oeral: een joekel van 500 kilo, plus een aantal kleinere brokken.

Bij het opmaken van de inventaris bleek vorig jaar dat een stuk van 2,5 kilo verdwenen was. Het spoor leidde naar een plaatselijke wetenschapper, Sergey Kolisnichenko, die een boek geschreven had over meteoren en het museum had geholpen bij het onderzoek van de fragmenten.

BEKIJK OOK  Bromfietser rijdt voetganger aan, slachtoffer in ziekenhuis overleden

De geoloog ontkende alle schuld en vertelde de krant Komsomolskaya Pravda dat hij de meteoor van het museum zelf had ontvangen om de echtheid ervan vast te stellen: “Het fragment werd mij gegeven zonder papieren. Ik bewaarde het bij mij thuis, bestudeerde het. Ik moest het, met mijn conclusies, tegen het einde van het jaar teruggeven,” zei Kolisnichenko.

Hij beweert dat hij beschuldigd wordt van diefstal vanwege “een intern conflict tussen het museumpersoneel”.