Geografische ligging maakt Suriname strategische partner

De geografische ligging van Suriname is perfect voor India om als ‘gateway’ te dienen voor het zakendoen met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Dit zei president Ram Nath Kovind woensdag bij de buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA).

Deze vergadering is speciaal uitgeschreven vanwege het staatsbezoek van de Indiase president. Na het welkomstwoord van voorzitter Jennifer Geerling-Simons die de historische band benadrukte met India gaf zij het woord aan president Kovind. Hij gaf in zijn spreekbeurt aan dat het warm onthaal in het district Para enorme indruk op hem heeft gemaakt. Vooral de onschuldige en charmante gezichten van de schoolkinderen gaven hem een beeld van het gezicht van Suriname.

Het bezoek aan de monumenten benadrukten de emotionele bindingen die het land heeft met kolonialisme. Volgens de president komt in de geschiedenis van Suriname naar voren dat er voor opbouw van de natie is opgeofferd is en er bloed, zweet en tranen gevloeid heeft.

Suriname en India hebben veel overeenkomsten die een belangrijke reden is voor versterking van de diplomatieke betrekkingen.

De Indiase president is ook blij dat vicepresident Ashwin Adhin met een delegatie geparticipeerd heeft aan de International Solar Alliance (ISA)-conferentie eerder dit jaar. Hierdoor kunnen projecten ontwikkeld worden die alternatieve energiebronnen zoals zonne-energie beschikbaar maken. India biedt aan Suriname aan: agro-culturele technologie, financiën, logistieke ervaring en capaciteitsversterking in de gezondheidszorg. Vooral het beschikbaar stellen van betaalbare producten in de farmaceutische industrie is een belangrijk onderhandelingspunt.

Ook president Desire Bouterse, die gastheer is, kwam aan het woord. Hij zei dat de vriendschappelijke band met India blijvend is vanwege de binding die ontstaan is na de Hindoestaanse immigratie. De ware geschiedenis van die periode is echter eeuwenlang verborgen gehouden door koloniale overheersers met name het verhaal van Tetary en de massamoord te Marienburg. We moeten daarom met zijn allen proberen de valse geschiedschrijving tegen te gaan.

Ook zei president Bouterse dat ondanks onze diverse afkomst we een multiculturele samenleving tot stand hebben gebracht. Hierdoor zijn we een voorbeeld voor de wereld met betrekking tot vrede en tolerantie. Als voorbeeld haalde hij aan de Indische feesten die door alle Surinamers gerespecteerd en meegevierd worden.

Dit staatsbezoek benadrukt het belang van de relatie tussen beide partners. India is een niet meer weg te denken sociaal economische wereldmacht en Suriname staat open voor de uitwisseling van ‘best practices’. In de voorname rol die India nu inneemt in de wereldeconomie maken ook Suriname en overige Zuid-Zuid landen zich klaar een bijdrage te leveren in de nieuwe wereld.

Na de toespraken in DNA trok de delegatie naar het Monument van de Gevallenen in de Tweede Wereld Oorlog (1940 – 1945) alwaar er een bloemenhulde werd gebracht.(GFC)