Gele Hesjes vallen Franse overheid via banken aan, beloven bankrun op zaterdag

De Gele Hesjes willen de Franse overheid dwingen tot hervormingen door het financiële systeem van het land aan te vallen. De bedoeling is dat landelijk alle demonstranten gecoördineerd hun bankrekeningen leeg halen.

Het idee is de staat te verzwakken door de banken te verzwakken, zeggen de deelnemers op Facebook

Zij zijn voornemens zaterdag hun bankrekeningen leeg te halen en zodoende zoveel mogelijk geld te onttrekken aan de Franse banken, en die daarmee te ondermijnen. Zij achten het mogelijk dat daarmee zelfs de euro onderuit gehaald wordt.

Het plan is om “de staat juridisch en zonder geweld bang te maken”, waardoor de regering gedwongen wordt het Burgerreferendum Initiatief van de beweging over te nemen, dat burgers in staat stelt nieuwe wetten voor te stellen en daarover te stemmen.

“Wij halen ons brood terug. Jullie verdienen geld met onze poen en we zijn het zat,” zei demonstrant Maxime Nicolle in een videoboodschap die op YouTube werd gedeeld.

 

Een goed gecoördineerde financiële actie heeft het potentieel om het Franse banksysteem op de knieën te krijgen, omdat banken altijd maar een fractie van het geld van de rekeninghouders in kas hebben.

De meeste banken beperken daarom het opnemen bij geldautomaten tot een relatief laag bedrag, wat betekent dat demonstranten binnen de banken zouden moeten proberen om de rest van hun geld op te nemen.

Foto: Facebook | Gilets Jaunes

Overige berichten