Gekrenkte gelovigen bezorgen winkels steeds meer hoofdpijn

De wereld wordt steeds bozer. Steeds vaker reageren mensen verbolgen op echt of vermeend onrecht, en maar al te vaak heeft de verongelijktheid een religieuze grondslag.

Het meest voor de hand liggende voorbeeld is natuurlijk de laatste rel rond kledingketen H&M. Op een kindersokje was een man uitgebeeld met een drilboor.

Het stof dat werd opgeworpen door de boor leek verdacht veel op het woord ‘Allah’, de Arabische vertaling van het woordje ‘God’. Althans – wanneer je de sok ondersteboven hield.

H&M weer overhoop met doelgroep

Waarmee dit opstootje erg veel ging lijken op dat van enkele decennia terug, toen boze christenen afstand namen van vele zangkunstenaars omdat in hun liedjes een duivelse boodschap verstopt zat – wanneer je de liedjes achterstevoren afspeelde.

Tesco’s turkey

In november vorig jaar haalde de Britse super Tesco zich de razernij van het internet op de hals met een kerstadvertentie.

Tesco wilde laten zien hoe verschillende Britse gezinnen hun kerstmaal klaarmaakten. Tot afschuw en woede van Britse christenen bracht de supermarktketen ook een islamitisch gezin in beeld.

Het kruis van Lidl

In september was Lidl de boosdoener. De supermarkt fotoshopte een kruis weg van een kerk, juist om niet-christenen niet voor het hoofd te stoten. Het gevolg: woedende christenen. En niet-christenen.

Matten met Amazon

Onlinewinkel Amazon haalde in november 2016 een vloermat en hondenmat uit het assortiment. Iemand had het een leuk idee gevonden om het woord ‘Allah’ op de matten te borduren.

Amazon removes ‘offensive’ Allah ‘doormats and dog mats’ that feature the word ‘God’ written in Arabic

In het Midden-Oosten is het beledigend iemand je schoenzolen te laten zien en honden worden door veel moslims gezien als onrein, dus het idee dat mensen hun schoenen op een ‘Allah-vloermat’ zouden afvegen dan wel hun hond zouden laten slapen op een ‘Allah-hondenmat’, viel internationaal in slechte aarde.

Gekrenkte gelovigen

Ook de Aldi, bekend van de “halal varkens“, zwichtte vaker voor gegriefde gelovigen. In januari 2015 klaagde iemand op Facebook dat een moskee was afgebeeld op de verpakking van de Ombia 1001-nacht gezichtsreiniger.

Islamitische klanten bezwoeren toen dat zij nooit meer bij de Aldi inkopen zouden doen, en christelijke klanten keerden de supermarkt de rug toe omdat die was gezwicht voor het islamitische protest: je kunt het ook niet een ieder naar de zin maken.

Overige berichten