fbpx

Geïmplanteerd apparaat stimuleert hersenen patiënt en behandelt ernstige depressie

GFC NIEUWSREDACTIE- Een vrouw in de VS met ernstige depressie ervoer bijna onmiddellijke verlichting toen ze werd behandeld met een chirurgisch geïmplanteerd apparaat om het neurale circuit te stimuleren dat de ziekte veroorzaakte, kondigden onderzoekers van de Universiteit van Californië San Francisco maandag aan.

Het zogenaamde “deep brain stimulation” (DBS) apparaat werd beschreven als het equivalent van een pacemaker voor de hersenen.

Dit blijkt uit een wetenschappelijk document dat maandag werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine.

“Deze studie wijst de weg naar een nieuw paradigma dat hard nodig is in de psychiatrie,” zei Andrew Krystal, PhD, hoogleraar psychiatrie en lid van het UCSF Weill Institute for Neurosciences, in een verklaring.

“We hebben een precisie-geneeskundige benadering ontwikkeld die de behandelingsresistente van depressie bij onze patiënt met succes heeft geïdentificeerd in de hersenen en gemoduleerd.”

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Pijnklachten? Europese topexpert legt uit wat je het beste kunt doen

Fox News meldt dat onderzoekers zeiden dat eerdere klinische studies op DBS slechts een beperkt succes bij de behandeling van depressie aangaven, omdat de meeste apparaten constante elektrische stimulatie bieden, meestal in één deel van de hersenen, terwijl depressie verschillende delen van de hersenen bij mensen kan beïnvloeden.

BEKIJK OOK
Pijnstillers zoals Ibuprofen en Naproxen kunnen artritisontsteking verergeren

Deze keer werden de vroege bevindingen als succesvol beschouwd omdat onderzoekers een neurale biomarker ontdekten, beschreven als “een specifiek patroon van hersenactiviteit dat het begin van symptomen aangeeft”, en vervolgens het apparaat aanpasten om alleen te reageren bij detectie van dat patroon.

Het team van onderzoekers waarschuwde dat de bevindingen afkomstig waren van de eerste patiënt in het onderzoek en dat er meer werk moet worden verzet.

De bevindingen zouden zijn voortgekomen uit het BRAIN (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies) Initiative van voormalig president Obama in 2014, gevolgd door studies onder leiding van UCSF-neurochirurg Dr. Edward Chang en anderen over depressie en angst bij patiënten die chirurgisch werden behandeld voor epilepsie.

Foto: Maurice Ramirez, UCSF

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER