fbpx

Geheime topontmoeting over Venezuela voorbode militaire inval?

Redactie GFC Nieuws — Een groep topadviseurs van Donald Trump had op 10 april een geheime vergadering om de mogelijkheden voor een militaire inval in Venezuela te bespreken. Dat meldt The Grayzone, een website die zich toelegt op onderzoeksjournalistiek. Enkele deelnemers bevestigden de meeting.

Op 5 maart ontkende Elliot Abrams, de speciale gezant van de VS voor Venezuela, nog dat er plannen waren voor militaire actie tegen dat land. Hij zou uitlatingen in die zin alleen gedaan hebben “om het Venezolaanse leger nerveus te maken.”

Eerder, op 23 januari, deed Amerika openlijk een poging tot staatsgreep tegen de gekozen regering van Venezuela. Assembleevoorzitter Juan Guaidó werd toen erkend als “interim-president” van het land.

Het lukte Guaidó echter niet het Venezolaanse volk tegen president Maduro te laten opstaan.

Sindsdien heeft Caracas te maken met een continue stroom provocaties en steeds meer economische sancties door Washington. President Nicolás Maduro beschuldigde de Amerikanen van het saboteren van een waterkrachtcentrale. Daarbij kwam het grootste deel van het land zonder stroom te zitten.

OOK INTERESSANT
Invallen bij geldtransactiekantoor op verdenking van witwassen, mogelijk ook Surinamers aangehouden

Militair geweld

The Grayzone ontdekte dat het Centrum voor Strategische en Internationaal Onderzoek (CSIS) op 10 april een geheime ontmoeting had met de titel “Beoordeling van het gebruik van militair geweld in Venezuela”.

“We hadden het over militaire opties in Venezuela. Dat was echter al eerder deze week,” bevestigde Sarah Baumunk. Zij is onderzoeksmedewerker bij het Americas-programma van CSIS, en deed mee aan de beraadslagingen. Baumunk reageerde op de vergaderdatum, die op documentatie ten onrechte werd vermeld als 20 april.

De CSIS-bijeenkomst doet vermoeden dat de VS militaire opties serieuzer onderzoekt dan voorheen, mogelijk uit frustratie over het feit dat alle andere middelen om Maduro ten val te brengen hebben gefaald.

Venezuela beschikt over de grootste aardoliereserves ter wereld. Het land heeft bovendien een bepaalde soort olie in de bodem, die de VS dringend nodig heeft.