fbpx

Gegevens Marriottgasten liggen op straat na jarenlang datalek

De gegevens van een half miljard personen die de afgelopen vijf jaren in een Marriott Starwood hotel hebben gelogeerd, liggen op straat. Hackers hebben al vanaf 2014 toegang tot het reserveringssysteem van de hotelketen, gaf Marriott International toe.

Van ten minste 327 miljoen gasten zijn de namen, paspoortnummers, telefoonnummers, e-mails en verjaardagen gelekt. Van sommige gasten zijn creditcardgegevens gestolen, maar die waren gecodeerd, zegt Marriott.

Om de betaalkaarten te decoderen “zijn twee componenten nodig en Marriott heeft op dit moment niet kunnen uitsluiten dat beide zijn gestolen,” erkende de keten.

OOK INTERESSANT
Moord op drie mannen schokt Jamaicaanse gemeenschap

Bij miljoenen anderen, tot een geschat totaal van 500 miljoen gasten, was de gestolen info “beperkt” tot naam, contactgegevens en niet-gespecificeerde “andere informatie”.

Getroffen gasten worden “gefaseerd op de hoogte gebracht”. Dat leidt tot woede bij klanten die erachter kwamen dat Marriott twee maanden heeft gewacht alvorens hen op de hoogte te stellen van de gegevensdiefstal.