fbpx

Geen wintiprei in ‘winti kampus’ Para zonder toestemming dc

GFC NIEUWSREDACTIE- Het District Management Team (DMT) van Para heeft besloten om wintiprei bij de winti kampus in Para, toestemming-plichtig te maken.

Para heeft ongeveer 30 actieve winti kampus met een openbaar karakter. Deze worden ten huur aangeboden aan belijders van de winti-religie voor spirituele rituelen.

De winti-bijeenkomsten trekken veel publieke belangstelling en leveren daarbij veel afval op, dat door het commissariaat moet worden afgevoerd. Er worden schoten uit vuurwapend in de lucht afgevuurd bij bepaalde rituelen, haalt het Burger Informatie Centrum van Para aan.

De Covid-19-voorzorgmaatregelen worden ook niet volledig in acht genomen. Het DMT erkent de winti-religie, maar wil veiligheidsregels doorvoeren in voornamelijk de kampu’s/kondre’s.

BEKIJK OOK
Asabina blijft tot na verkiezingen 2025 politieke kar BEP trekken

Ter handhaving van de openbare orde en veiligheid heeft de districtscommissaris voorwaarden opgenomen in de toestemmingsbrief, die nageleefd moeten worden. Er zijn ook maatregelen opgenomen die afgekondigd zijn door de regering, die verband hebben met de Wet burgerlijke Uitzonderingstoestand Covid–19.

De toestemming wordt door de organisator van de wintiprei aangevraagd en daarmee ook verantwoordelijk gesteld voor het toezien op de naleving van de voorwaarden. De kosten voor indiening zijn zegelkosten/legesrecht, administratieve kosten en een bijdrage voor vuilverwerking.

De plantages en dorpen zijn uitgesloten van de toestemmingsverplichting bij het uitvoeren van familie culturele rituelen of wintiprei.