fbpx
Geen vrijwaringsclausule voor de Centrale Bank van Suriname

GFC NIEUWS- Op social media circuleert sinds woensdag een bericht dat de banken de vrijwaringsclausule met de Centrale Bank van Suriname – die opgenomen was in het contract over de terugbetaling van de onrechtmatig gebruikte vreemde valuta kasreservemiddelen – hebben ondertekend.

In de vrijwaringsclausule heeft tot doel om functionarissen van de CBvS die in de uitoefening van hun functie onrechtmatige handelingen hebben gepleegd en/of zich aan strafbare feiten hebben schuldig gemaakt, straffeloos te maken.

Vanaf het begin hadden de banken zich hiertegen verzet. Maar volgens een bericht op social media zou de clausule recent toch zijn getekend.

“Dit is helemaal niet waar”, zegt Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging.

Hij nodigt iedereen uit die over bewijzen beschikt dat hij verkeerd heeft gehandeld, een klacht in te dienen bij de procureur-generaal.

Volgens Frangie is beter de tijd nuttiger te besteden aan de enorme problemen in het land. Hij herinnert eraan dat de Finabank waar hij leiding aan geeft juist een verzoekschrift in maart heeft ingediend bij het Openbaar Ministerie (OM) om onderzoek naar de door de bank toevertrouwde vreemde valuta kasreservemiddelen aan de CBvS. De bank vroeg het OM voor een strafrechtelijk onderzoek tegen de ex-govenor Robert van Trikt. Hij is vanaf 6 februari in verzekering gesteld voor malversaties, witwassen en wurgcontracten.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…