Geen aanscherping Covid-19-maatregelen

GFC NIEUWSREDACTIE- Een aanscherping van de huidige Covid-19-maatregelen in Suriname ligt nog niet voor de hand.

De huidige maatregelen worden verlengd met 3 weken zei de minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin zojuist op een persconferentie.

De huidige situatie is heel dynamisch. Mocht het Outbreak Management Team beslissen dat er een verscherping moet komen, zal de samenleving daarover worden geïnformeerd.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Israël geeft 3e prikje aan kinderen van 12 jaar en ouder

Ramadhin roept antivaxers op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Ook zij die volledig zijn gevaccineerd en nonchalant zijn geworden, roept de bewindsman op om zich te houden aan de Covid-maatregelen.

In Suriname zouden inwoners bijvoorbeeld het samenscholingsverbod voor groepen van meer dan 10 personen niet naleven en te veel feestjes organiseren.

De vierde coronagolf in Suriname is begin augustus begonnen. Het land is bezig de capaciteit van de ziekenhuizen en het aantal plekken om in isolatie te gaan uit te breiden.

De pandemie heeft in Suriname tot 718 coronagerelateerde sterfgevallen geleid.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Dierentuin geeft tijgers, gorillas, leeuwen en chimpanzees prikje tegen c-virus

Welke richting wij opgaan met de 4e golf zal afhangen van de vaccinatiebereidheid en hoe nauw men zich neemt met de Covid-maatregelen, zegt Ramadhin.

“U bepaalt welke richting we opgaan. Niet alleen de regering, de politie en de doctoren. We doen alles wat we kunnen om de samenleving te beschermen, maar de verantwoordelijkheid ligt ook bij u. De cijfers zijn overduidelijk, laat je vaccineren,” luidt de oproep van de minister.

Alhoewel gevaccineerden ook besmet raken, blijkt uit cijfers dat zij veel minder worden gehospitaliseerd. Dit terwijl het overgroot deel dat wordt opgenomen in de ziekeninstellingen of de Intensive Care Units niet gevaccineerd is. Hetzelfde geldt voor het aantal sterfgevallen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: 3-jarige probeert geslachtsdeel af te snijden omdat hij geen jongen wil zijn

Suriname heeft net als veel andere landen te maken met de besmettelijke deltavariant van het coronavirus. In juli versoepelde het land de coronamaatregelen. Basisscholen, kerken en terrassen mochten weer open.

In Suriname is nog steeds code paars van kracht, het hoogste alarmniveau.

47% van de volwassen bevolking van het land met ongeveer 600.000 inwoners is gevaccineerd tegen Covid-19. Het streven is volgens de minister om 70 tot 80% van de bevolking te vaccineren.

Zondag was in Suriname 49% van de 318 afgenomen coronatests positief. De Wereldgezondheidsorganisatie zet in op minder dan 10% positieve coronatests.

Volgens de minister is de situatie in de ziekenhuizen nog onder controle, echter blijft hij benadrukken dat wij gezamenlijk bepalen welke richting het opgaat.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten