Een hardnekkig gerucht blijft de ronde doen in delen van Suriname: het idee dat grote passagiersvliegtuigen hun toiletinhoud lozen terwijl ze overvliegen.
Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat wat zij op hun erf of dak aantreffen afkomstig is uit de lucht. Hoewel het een intrigerende gedachte is, klopt het technisch gezien niet met hoe moderne vliegtuigen werken.
Onderzoek van GFC Nieuws wijst uit dat het uitgesloten is dat commerciële passagiersvliegtuigen tijdens de vlucht hun septic tanks legen.
Aan boord wordt het toiletwater opgevangen in een gesloten systeem. Deze tanks worden pas geleegd nadat het toestel veilig geland is en dat gebeurt op de grond via een speciaal afvoersysteem op luchthavens.
Het is bovendien bij internationale regelgeving verboden om menselijke afvalstoffen in de lucht te lozen.
Wat wél mogelijk is, is dat er zeldzaam een klein lek ontstaat in het afvoersysteem, waardoor er zogenoemde “blue ice” van bevroren toiletvloeistof loskomt.
Die brokken kunnen bij het smelten op aarde terechtkomen, maar zulke gevallen zijn uitzonderlijk en zelden bevestigd.
Het verhaal ligt anders bij kleine, onbemande of oudere vliegtuigen die niet zijn uitgerust met een volledig gesloten toiletvoorziening.
In sommige gevallen, zoals bij een klein sportvliegtuig of landbouwtoestel, kan de piloot gebruik maken van een eenvoudige oplossing zoals een fles of slangconstructie.
Bij gebrek aan een opvangsysteem kan urine dan inderdaad buiten het toestel belanden, al is dat voornamelijk bij lage vlieghoogten het geval.
Grote passagiersvliegtuigen lozen hun toiletinhoud dus niet in de lucht. De verhalen die anders suggereren op Surinaamse sociale media zijn eerder gebaseerd op misverstanden dan op feiten.

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws en een echte Surinamekenner. Ze schrijft graag over lifestyle en entertainment en is daarnaast voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke thema’s.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.