Geen sprake van vaccinatiedwang, zegt Ramadhin

GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, zegt dat er geen sprake is van vaccinatiedwang vanuit de regering.

“Er wordt slechts gekeken hoe de samenleving en de mensen op de werkvloer te beschermen”, zegt de minister naar aanleiding van het protest vandaag op het Onafhankelijkheidsplein.

Volgens Ramadhin is vaccinatie tot nu toe de enige manier om ons te beschermen tegen het virus.

Dinsdag hebben enkele vakbonden en kerkleiders een vreedzaam protest gehouden op het Onafhankelijkheidsplein.
Zij zijn tegen vaccinatiedwang op de werkvloer. In een democratisch land moeten mensen zelf beslissen of zij gevaccineerd wensen te worden.

Het overgroot deel van het bedrijfsleven denkt er echter anders over en vraagt de regering om wetgeving in orde te maken die vaccinatie verplicht stelt.

Door de lockdownperiodes in zowel 2020 als 2021, maar ook de afsluiting van de grenzen en het luchtruim, hebben bedrijven vooral in de toerisme sector te weten horeca, luchttransport zoals airlines, travelbureau’s, maar ook touroperators en leveranciers aan deze sectoren enorm veel schade geleden. Ook de mijnbouw en constructie sector zijn enorm ingekrompen in het afgelopen jaar.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Miljoenen mensen mogen niet meer naar ziekenhuizen, scholen en winkelcentra zonder vaccinatie

Ondanks de precaire situatie, hebben vele bedrijven zoveel als mogelijk getracht hun arbeiders te behouden en lonen en salarissen (deels) uit te betalen.

Het bedrijfsleven wijst erop dat heel veel kleine bedrijven de economische – en COVID-19-crisis niet zullen overleven.

Het sluiten van het bedrijf vanwege lockdownperioden, maar ook besmettingen op de werkvloer, quarantaine periode van werknemers en stijgende medische kosten zullen zwaar drukken op vooral deze bedrijven.

De Vereniging Surinaams bedrijfsleven (VSB) vraagt aan de overheid, dat bedrijven voorzieningen mogen treffen om werknemers die pertinent weigeren zich te vaccineren, op termijn te mogen afvloeien met een afkoopregeling, waarbij rekening wordt gehouden met het aantal dienstjaren van de werknemer en de omvang van het bedrijf.

Dit biedt de bedrijven de ruimte om op lange termijn de vele kosten die gepaard gaan met de pandemie, het hoofd te bieden.

Het instellen van een nationale vaccinatieplicht zou van de overheid moeten uitgaan. Binnen de Grondwet is er ruimte voor de overheid dit te doen.

Het opzetten van een goede nationale campagne, waarbij ingegaan wordt op de redenen waardoor mensen zich niet willen laten vaccineren, naast het aangeven van de mate van veiligheid van vaccins, kan vooraf gaan aan een ingangsdatum voor het instellen van de vaccinatieplicht.