fbpx

Geen reden tot zorg om nieuwe coronavarianten, geen aanwijzingen dat ze gevaarlijker zijn

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Er is momenteel geen enkele reden om aan te nemen dat de nieuwe coronavariant XBB.1.5 zorgwekkender is dan andere varianten.

De huidige vaccins blijven beschermen tegen ernstige symptomen, ziekenhuisopname en overlijden, zeggen de meeste experts.

Professor Andrew Pollard, directeur van de Oxford Vaccine Group, laat aan Reuters weten dat er steeds nieuwe varianten komen en gaan. Maar dat betekent niet dat ze per se gevaarlijker zijn.

Virologen in de Verenigde Staten van Amerika zijn het erover eens dat de opkomst van de nieuwe subvariant XBB.1.5 niet betekent dat er een nieuwe crisis in de pandemie is. Nieuwe varianten zijn te verwachten naarmate het virus zich verder verspreidt.

BEKIJK OOK
Vlees zoals spek, ham, hotdogs, worstjes en corned beef gelinkt aan verhoogd risico op diabetes type 2

Internationale deskundigen zeggen vrijdag aan de GFC gezondheidsredactie dat er wel indicaties zijn dat XBB.1.5  veel besmettelijker is. Maar tot op heden wijst niets erop dat deze ook zorgt voor ernstigere klachten of meer overlijdensgevallen.

De WHO verklaarde deze week dat zij de toename van ziekenhuisopnames in het noordoosten van de Verenigde Staten momenteel niet aan de nieuwe variant kan toeschrijven, aangezien er ook veel andere respiratoire virussen in omloop waren.