fbpx
“Geen ontwikkeling zonder garantie rechten vrouwen en meisjes”

GFC NIEUWS-“Er kan geen ontwikkeling zijn als de rechten van vrouwen en meisjes niet worden gegarandeerd.”

Dat zei Mike Noersalim bij de lancering van het “State of the World Population” rapport.

Het thema van de publicatie is “Unfinished Bussiness – The pursuit of rights and choices for all.”

Het Bureau Migratie en Integratie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de UNFPA hadden de regie voor deze dag in handen.

De bewindsman stelde in zijn speech dat er geen ontwikkeling kan zijn als de rechten van vrouwen en meisjes niet worden gegarandeerd.

“Het lijkt tegenwoordig een vanzelfsprekendheid, maar zo vanzelfsprekend is die niet. Want wanneer we de oorsprong van dit besef traceren, dan voert deze ons terug naar de Internationale Conferentie voor Bevolking en Ontwikkeling in 1994 “The Cairo Program of Action”, aldus de minister.

De bewindsman gaf verder te kennen dat een kwarteeuw later wij mogen stellen, dat wij als Surinaamse overheid met behulp van het maatschappelijk middenveld opmerkelijke vooruitgang hebben geboekt in bijvoorbeeld: het vergroten van het bewustzijn over gendergelijkheid en de toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg.

Hij gaf ook te kennen dat wij thans staan aan de vooravond van de uitvoering van de Bevolking Situatie Analyse, die als grondslag zal dienen voor het formulieren van het Bevolkingsbeleid. Ondanks de opmerkelijke progressies, stelde de minister dat er nog veel werk aan de winkel is voor het bereiken van de gewenste situatie.

De hamvraag die de bewindsman zijn gehoor stelde was, “Hoe moeten wij als land met dat gegeven omgaan, terwijl Suriname één van de dunst bevolkte landen ter wereld is? En anderzijds, er een aanname bestaat dat onze kleine bevolking de oorzaak is van de kleinschalige markt.

Daarnaast werkt het beperkend op de productiecapaciteit van het land, terwijl daartegenover het rapport aangeeft dat bevolkingsgroei economische ontwikkeling kan bemoeilijken?”

Dit jaar markeren twee belangrijke gebeurtenissen op het gebied van reproductieve gezondheid en rechten en wel: 50 jaar sinds het begin van de United Nations Population Fund (UNFPA) en 25 jaar sinds de grensverleggende internationale conferentie over bevolking en ontwikkeling (ICDP) in Caïro.

Meer nieuws

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…