fbpx

“Geen onnodige uitgaven bij bezoek Indiase president”

Suriname bereidt zich voor op de komst van de Indiase president Ram Nath Kovind. Op verschillende fronten zijn de voorbereidingen voor dit staatsbezoek in volle gang.
Voor het bezoek van de president is er een bedrag van SRD 7 miljoen beschikbaar gesteld. Dit is volgens de minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack – Beighle, haast niet te vergelijken met de gestes en projecten die door India zijn uitgevoerd en nog uitgevoerd zullen worden in ons land.

Tot op dit moment is er vanuit het gereserveerd bedrag ongeveer drie miljoen Surinaamse dollars besteed aan het bezoek. De bewindsvrouw garandeert dat er geen sprake zal zijn van onnodige uitgaven en noemt dit bezoek een investering voor ons land.

Volgens de minister is het belang van dit bezoek te groot voor ons land om er lichtvaardig mee om te gaan. De voordelen van dit bezoek zullen volgens de bewindsvrouw duidelijk zijn voor de totale samenleving en zelfs generaties lang merkbaar zijn.

“Een groot deel van onze Surinamers is afkomstig uit India”, brengt de minister het begin van de jarenlange band tussen Suriname en India in herinnering. De komst van de groep Indiërs 145 jaar geleden, heeft volgens de bewindsvrouw een belangrijke bijdrage geleverd aan de culturele diversiteit. Maar ook op economisch gebied heeft dit voor verandering gezorgd. India speelt onder meer als onderdeel van de BRICS een hele grote rol in de wereld.

BEKIJK OOK
BvB heropend te Para en Sipaliwini

BRICS is de associatie van vijf opkomende economieën te weten Brazilië, Rusland, India China en Zuid-Afrika. Dit maakt dat India een voorname plaats inneemt in het buitenlands beleid dat gevoerd wordt door BUZA. Beighle – Pollack benadrukt dat partijen elkaar als volwaardige partners behandelen.

Projecten

Het ontwikkelen van traditionele medische systemen is een van de voordelen die dit bezoek met zich meebrengt. Deze industrie heeft volgens de minister de potentie om zich te ontwikkelen tot een miljardenindustrie. Suriname zou in deze als medische hub kunnen dienen voor de regio.

Ook zal India een kredietlijn van tachtig miljoen ter beschikking stellen van ons land waaruit onder meer projecten gefinancierd kunnen worden om het binnenland te voorzien van zonne-energie. Daarnaast mag ook de medische sector rekenen op een aanzienlijke ondersteuning.(GFC)