fbpx

‘Geen nikkertjes’: Surinamers niet welkom bij oorlogsherdenking

“We hebben niet lang meer te leven. Straks is onze generatie dood en hebben we niets bereikt voor onszelf, noch voor onze echtgenoten.”

Dat zei voorzitter Fred van Russel van de Federatie van Oud-Strijders en Ex-Militairen bij het aanbieden van een petitie aan de politicus Gerrit Braks, leider van een Nederlandse parlementaire delegatie. 

31900186 10156164363911827 2722260154648100864 n | GFC NieuwsNikkertjes

Van Russel vroeg de Nederlandse delegatie om gelijke behandeling en “nakoming van beloften” die door Nederland waren gedaan vanwege de Surinaamse bijdrage tijdens de oorlog.

Surinaamse oorlogsveteranen voeren een decennialange strijd om nazorg voor de mannen die aan de kant van Nederland meevochten en hun gezinnen.

Aan het begin van de oorlog werden de merendeels zwarte Surinaamse oorlogsvrijwilligers nog hooghartig geweigerd: “Geen nikkertjes in de Irenebrigade”, zei de toenmalige Nederlandse premier Gerbrandy op 1 juli 1941 in de Nederlandse ministerraad.

KNSM

Enkele jaren later, in 1944 – het Nederlandse leger had zich al jaren daarvoor overgegeven aan de Duitsers – werden toch Surinaamse commando’s in Normandië aan land gezet. Elders kwamen Surinaamse en Antilliaanse eenheden – mannen én vrouwen – in actie, in Engeland, Nederland en België.

Jonge Surinamers en Antillianen werden ingezet om koopvaardijschepen van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM) te beschermen op de Atlantische Oceaan.

“De weinige Surinamers, Antillianen en Arubanen in Nederland hadden een relatief groot aandeel in het verzet,” schrijft Liesbeth van der Horst in Wereldoorlog in de West

fred van russel | GFC Nieuws

 

De bijdrage van o.a. Marokko, Turkije, Suriname, de Antillen en Indonesië aan de bevrijding van Nederland is echter nog steeds vrij onbekend. 

ChYNWlgVEAAAlRI1 | GFC NieuwsWrevel en haat

Dat blijkt bijvoorbeeld uit wrevel bij Nederlanders, wanneer aandacht wordt gevraagd voor de onder meer Surinaamse rol bij de oorlogshandelingen.

BEKIJK OOK
Conceptbeschikking werkgroep parade defilés overgedragen aan president

“’Ik kan niet met een stalen gezicht slachtoffers herdenken als er in Nederland nog zoveel haat heerst’, vertelt Christa,doelend op onder andere moslimhaat.

Ook vindt zij dat er meer aandacht moet komen voor bijvoorbeeld het koloniale verleden van Nederland, want de ‘witte’ geschiedenis voert in haar ogen te veel de boventoon”, schreef RTL Nieuws twee jaren geleden.

De toen 22-jarige Christa Noëlla kwam online in actie omdat zij het niet vond kloppen dat “men bijvoorbeeld verplicht (is) over de Holocaust te onderwijzen, maar niet over ons koloniale verleden”.

Dat was ook de ervaring van Surinamers die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven in de waagschaal zetten om Nederlandse KNSM-schepen te beschermen.

Koloniale praktijken in Europa

De Kroonvaarders, de vereniging van oud-KNSM’ers, herdenken ieder jaar in Amsterdam de oud-collega’s die tijdens de oorlog omkwamen. Voor die herdenking werd traditioneel ook de vereniging Ons Suriname uitgenodigd.

Vorig jaar haalde spreker Mitchell Esajas tijdens de herdenking onder meer de Franse dichter en essayist Aimé Cesairé aan.

Die beschrijft in zijn werk het nazisme als ‘een voortzetting van de praktijken die Europese koloniale mogendheden in hun kolonies overzee hadden bedreven maar dan toegepast op Europees grondgebied’, schreef Het Parool

De Kroonvaarders reageerden met de Pavlov-reactie die optreedt zodra het besmeurde verleden ter sprake wordt gebracht: Surinamers zijn dit jaar vanwege de verwijzing naar het koloniale verleden niet welkom bij de herdenking van hun KNSM-helden.

Foto: Surinamekade http://www.kroonvaarders.com/