Geen jaguars, maar tigri kati’s ontdekt in Wanica

GFC NIEUWSREDACTIE- Op 30 september kreeg Natuurbeheer de melding van 3 jaguars op een erf te Kwatta in Suriname.

Naar aanleiding hiervan zijn jachtopzieners geweest naar de bovengenoemde locatie. Op basis van de sporen en beelden, gaat het inderdaad om katachtigen, maar vermoedelijk geen jaguars.

Op vrijdag 1 oktober is een team van Natuurbeheer weer geweest naar de locatie. Na een grondig oriëntatie, het bekijken van beelden, achtergelaten sporen en gesprek met de bewoners, is het bevestigd dat het hierbij niet gaat om jaguars, maar ocelot / tigri kati.

Tigri kati behoort tot de middelgroot wilde katachtigen van Suriname en is te vinden vanaf de kust tot heuvel en bergland van Suriname.

Net als alle 6 wilde katachtigen soorten van Suriname is de ocelot een international beschermd diersoort.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Zo snel mogelijk merendeel Surinamers vaccineren is enige oplossing om uit coronaellende te komen

Deze diersoort zorgt voor het in standhouden van de populatie van de prooidiersoorten. Zij leven van kleine diersoorten zoals, konijnen, muizen, kleine slangen en leguanen.

Deze diersoorten vallen mensen niet aan, tenzij zij zelf aangevallen worden. De tigri kati kiest eerst om te vluchten, maar als zij die mogelijkheid niet hebben gaan zij in de verdediging (men ziet het vaak als aanvallen).

Door ontbossing, huizenbouw, verstedelijking van gebieden, mijnbouwactiviteiten worden de leefgebieden van deze diersoorten steeds kleiner, hierdoor wordt de kans op mens – dier conflict steeds groter.

Door de ontbossing trekken de prooidieren steeds weg van het gebied, waardoor deze predatoren steeds in de omgeving van de mens komen opzoek naar voeding.’

Bij het maken van luid geluid (v.b afschieten van bombel) trekken deze dieren heel snel weg.

Bij het weer signaleren van deze diersoorten kunt u contact opnemen met Natuurbeheer op het nummer: 472847

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER