fbpx

Geen denguedreiging, maar BOG blijft alert

GFC NIEUWS- Het Bureau Openbare Gezondheid (BOG) houdt dwars door de COVID-19-pandemie dengue nauwlettend in de gaten.
Het aantal denguegevallen dat wekelijks wordt geregistreerd door de verschillende poliklinieken en ziekenhuizen vertoont een daling. “Maar wij blijven alert. Vanuit BOG Nickerie zijn er op 13 mei wel meldingen binnengekomen van positieve gevallen. Daar zal beleid op worden gemaakt,” zegt BOG-directeur Minouche Bromet.
Zij geeft vooralsnog als advies: niet alleen de handen te wassen, maar ook de omgeving schoon te houden. De directeur vraagt ook – nu de regens gestart zijn – dat alle waterhoudende zaken binnen en rondom woningen worden geledigd.
Alhoewel er een daling is van het aantal positieve denguegevallen en er wekelijks zeven positieve personen worden geregistreerd, blijft het BOG alert. In januari is er vanuit BOG alarm geslagen, omdat er een stijging was van dengue besmettingen. In Paramaribo, Wanica en een groot deel van Commewijne zijn daarna verschillende buurten bespoten. “In de tweede week van april zijn wij overgegaan van alarm- naar alertfase.”
Bromet zegt dat er bij de PAHO voor technische assistentie is gevraagd in het trainen voor resistentie bij de bespuitingen. “Want je kunt blijven spuiten, maar als de muskieten steeds terugkomen, en dat kunnen we zien door onderzoek van de afdeling entomologie, moeten wij een ander plan uitzetten,” legde de functionaris uit.

BEKIJK OOK
Bij herdenking gesneuvelde militairen binnenlands conflict: dit mag nooit meer gebeuren