Geen controle coronavirus Schiphol op vluchten naar en van Suriname

GFC NIEUWS-  Luchthaven Schiphol in Amsterdam controleert niet of reizigers besmet zijn met het coronavirus. Ook personen die afkomstig zijn uit China of andere delen van de wereld en overstappen op een vlucht richting Suriname of elders, worden niet onderworpen aan temperatuurmetingen of andersoortige testen.

Een arts in Nederland zegt woensdag aan GFC Nieuws dat het opmeten van de temperatuur van passagiers een valse uitslag kan geven en niet erg zinvol is. “De meeste mensen met koorts hebben simpelweg griep en zijn niet besmet met het coronavirus. Onder meer om die reden en omdat er geen rechtstreekse vlucht is uit Wuhan, heeft Schiphol besloten reizigers niet te testen. Niemand wordt op op onze luchthaven getest”, legt de medicus uit.

Ook de Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn, die ook hoogleraar en arts/hematoloog is, zegt dat de screenings van reizigers op luchthavens een valse uitslag geven en dus niet te vertrouwen zijn. “De besmetting kan alleen middels een bloedtest worden vastgesteld. Het nagaan of reizigers koorts hebben is dus een schijnmaatregel en geeft geen enkele garantie”, aldus de Franse minister van Volksgezondheid op de Franse tv.

Het besluit van Schiphol om reizigers niet te controleren staat in schril contrast met andere luchthavens. Wereldwijd nemen  de meeste luchthavens maatregelen om verspreiding van het dodelijke virus in te dammen. Reizigers uit risicogebieden worden gebracht in een speciale quarantaineruimte en gescreend.

De KLM vliegt meerdere keren per week tussen China en Amsterdam. Zo worden er per week 23 vluchten uitgevoerd naar en van Shanghai, Peking, Chengdu, Xiamen en Hangzhou.  Ook China Eastern voert meerdere vluchten per week uit richting Schiphol.  Een deel van deze passagiers stapt over op de vliegvluchten naar Suriname. 

De New York Times laat woensdag weten dat het virus zich begint te verspreiden onder mensen die nooit in China zijn geweest. “Virus shows signs of spreading overseas with people who never visited China falling ill in Germany, Japan, Taiwan and Vietnam”, aldus de Amerikaanse krant.

Overige berichten