Gedwongen huwelijk is nog steeds realiteit voor sommige vrouwen in Suriname

man vrouw koppel stel relatie ruzie liefde thuis wonen

In Suriname worden vrouwenrechten nog altijd op verschillende vlakken beperkt, vooral binnen de privésfeer.

Bij GFC Nieuws zijn meerdere meldingen binnengekomen van jonge vrouwen die aangeven dat zij geen zeggenschap hebben over hun eigen partnerkeuze.

In sommige gevallen gaat het zelfs zover dat ouders bepalen met wie hun dochter moet trouwen, vaak zonder haar instemming.

Hoewel deze praktijken zelden openlijk besproken worden, komen ze nog steeds voor, met name binnen families die sterk vasthouden aan traditionele opvattingen.

Vaak speelt cultuur hierin een grote rol. Binnen bepaalde huishoudens leeft nog steeds het idee dat meisjes vooral gehoorzaam moeten zijn aan hun ouders, zelfs als dat betekent dat ze worden uitgehuwelijkt of onder druk worden gezet om een relatie voort te zetten die zij niet willen.

Ouders denken soms dat ze het beste met hun dochter voor hebben, maar vergeten dat dwang en gebrek aan keuzevrijheid directe inbreuken zijn op haar fundamentele rechten.

“Vrouwenrechten zijn niet alleen bedoeld om bescherming te bieden tegen fysiek geweld of economische ongelijkheid, maar gaan ook over zelfbeschikking, vrijheid van keuze en het recht op een eigen leven.

Wanneer iemand gedwongen wordt te trouwen, verdwijnt dat recht vrijwel volledig. De vrouw krijgt dan niet de ruimte om zichzelf te ontwikkelen of om haar leven vorm te geven zoals zij dat wil”, laat een woordvoerder van het KIVC weten.

Het KIVC pleit al jaren voor meer bewustwording over deze kwesties. De internationale organisatie geeft aan dat liefde, huwelijk en relaties gebaseerd moeten zijn op wederzijdse instemming, niet op plichtsgevoel of groepsdruk.

Alleen dan kunnen vrouwen werkelijk vrij zijn in hun keuzes.