Gedurfde diefstal bij Torengebouw van Financiën

GFC NIEUWSREDACTIE- Door het Avondblad De West werd de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) vanmorgen in kennis gesteld van de diefstal van de koperen beplating van de koepel van het Torengebouw van Financiën.

Uit de luchtfoto die De West in haar editie van vandaag heeft geplaatst, blijkt dat afgezien van de koepel, ook de koperen platen van de omloop van de balustrade gedeeltelijk zijn gestolen.

“Dit alles onder de neus van de bewaking van de omringende bebouwing. Niemand heeft iets opgemerkt. Dit gebeurt er wanneer autoriteiten diverse malen zijn gewaarschuwd dat derden zich oneigenlijk toegang verschaffen tot het Torengebouw en dat het pand beveiligd dient te worden, maar er niets aan doen,” aldus SGES.

OOK INTERESSANT
Brand aan de Anamoestraat

Het markante monumentale pand staat prominent aan het Onafhankelijkheidsplein, maar de bouwkundige conditie is exemplarisch voor de situatie in het land. Het pand staat reeds enkele jaren leeg sedert het vertrek van het ministerie van Financiën uit dit gebouw.

Eerder zijn de koperen leidingen en bekabeling van de airco installaties aan de buitenzijde van het pand gestolen als ook het bladlood op de dorpels van de raamkozijnen. Via openstaande ramen aan de zijkant van het Torengebouw verschaffen onverlaten zich tot het pand.

Het is blijkbaar een en dezelfde persoon of bende die de binnenstad afloopt om koperen waterleiding- en airco-installaties te stelen, recentelijk de bronzen buste van Johanna Schouten-Elsenhout voor CCS, de bronzen gezichtjes op het Dankbaarheidsmonument op het Sivaplein en nu de koperen beplating van het Torengebouw.

OOK INTERESSANT
Start bouw nieuwe vergaderzaal Surinaams Parlement

Ook de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname is slachtoffer geweest van diefstal van koperen leidingen.

“Wij vrezen echter voor het antieke uurwerk in de toren, dat vroeger de officiёle tijd van Suriname aangaf. Als men in staat is het koperwerk helemaal op de koepel te stelen, dan is men ook in staat het uurwerk te slopen.”

“Afgezien van het Torengebouw zijn er meerdere monumentale panden in de binnenstad die niet beveiligd zijn en die vrijelijk toegang verschaffen aan zwervers en junks. Dat er een groot brandgevaar bestaat is evident”.