fbpx
Gedenkboek over historische zwemprestaties Anthony Nesty

GFC NIEUWS- Het ontbreken van een gedenkboek over de nationale en internationale prestaties van Anthony Nesty heeft de sportjournalisten Iwan Tseng en Stan Herewood ertoe bewogen die memorabele momenten vast te leggen.

Dit naslagwerk handelt over de unieke wereld zwemprestaties van onze landgenoot, die is uitgegroeid tot een nationale held. Uitgangspunt daarbij is de gouden medaille die hij in 1988 tijdens de Olympische Spelen in Seoel, Zuid-Korea behaalde als eerste donkere zwemmer ooit.

Initiatiefnemer voor het boekwerk is Iwan Tseng. Hij benaderde Herewood en samen hebben zij het gedenkboek “Anthony Nesty, De Surinaamse zwemlegende” geschreven.

Het boek is geïllustreerd met kleurenfoto’s en bevat veel info over zijn prestaties. Prominente Surinamers vertellen over de “Golden Boy.”

De samenstellers hopen dat het jubileumboek als naslagwerk voorziet in een behoefte – ook voor de jeugd – en zal bijdragen aan verdere vastlegging van de geschiedenis over deze bijzondere Surinamer, eventueel in een biografie. Met deze bijdrage hopen de samenstellers anderen aan te moedigen zich toe te leggen op en het vastleggen van historische gebeurtenissen van ook andere Surinaamse sporthelden.

Nesty is de eerste kleurling zwemmer ter wereld die olympisch goud won op het onderdeel 100 m vlinderslag met een recordtijd van 53.00 sec. Hij domineerde gedurende de periode 1988 tot en met 1992 de wereldzwemtop op dit onderdeel.

Deze publicatie kwam tot stand met medewerking van het “Suriname Sportontwikkelingsfonds”, Cirkel Group, Suriprint NV, ACFINSOL, Waldo’s Worldwide Travel Service en Surisports.

De gehele oplaag is ter beschikking gesteld aan Anthony Nesty c.q. de Anthony Nesty Stichting.

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…