fbpx

Gedenkboek Jan Haakmat voor minister Abdoelgafoer en kinderen Hindori

Jan Haakmat, auteur van het Gedenkboek “Ter herinnering aan de Onafhankelijkheid van Suriname – 25 november 1975” heeft gisteren exemplaren aangeboden aan minister Faizal Abdoelgafoer van Sport en Jeugdzaken en Manodj en Djaienti Hindori.

Aan Abdoelgafoer werd het boek gegeven, omdat het is opgedragen aan de Jeugd van Suriname, “daar zij het zullen zijn die de komende veertig jaren Suriname vorm en gestalte zullen geven.” De auteur overhandigde de bewindsman twee extra exemplaren ten behoeve van het Jeugdparlement.

De zoon en dochter van wijlen George Hindori, Manodj en Djaienti, kregen het boek, vanwege de belangrijke rol, die hun vader gespeeld heeft bij het verkrijgen van de onafhankelijkheid, daarin is beschreven. George Hindori wordt in het Gedenkboek betiteld als: “Man van de Brasa Dey” en “Held van de Onafhankelijkheid!”

Hij was het Statenlid dat verzoening tussen Premier Henck Arron en oppositieleider Jaggernath Lachmon had bewerkstelligd, waardoor de nieuwe Grondwet van de Republiek Suriname op 19 november 1975 in de Staten van Suriname met Algemene Stemmen kon worden aangenomen c.q. goedgekeurd en de onafhankelijkheidsdatum van Suriname op 25 november 1975 veilig werd gesteld.

De bedoeding is om alle nog in leven zijnde personen die van overheidswege betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van de onafhankelijkheid van Suriname in de verschillende werkgroepen en commissies, in samenwerking met de “Commissie Herdenking 40-jaar Srefidensi”, ook een exemplaar van het boek aan te bieden.

Op 25 november jongstlede, werd op het presidentieel paleis het eerste exemplaar van dit gedenkboek aan president Desi Bouterse, aangeboden.

 

Naar meer berichten...