fbpx

Gebruik sociale media gekoppeld aan hersenveranderingen bij tieners

GFC NIEUWSREDACTIE- Tieners die vaak sociale media controleerden, vertoonden een toenemende gevoeligheid voor feedback van collega’s, hoewel de oorzaak van de veranderingen niet duidelijk is.

Het effect van het gebruik van sociale media op kinderen is een beladen onderzoeksgebied, omdat ouders en beleidsmakers proberen de resultaten vast te stellen van een uitgebreid experiment dat al in volle gang is.

Opeenvolgende studies hebben stukjes aan de puzzel toegevoegd en de implicaties van een bijna constante stroom van virtuele interacties vanaf de kindertijd uitgewerkt.

Een nieuwe studie door neurowetenschappers van de Universiteit van North Carolina probeert iets nieuws, het uitvoeren van opeenvolgende hersenscans van middelbare scholieren tussen de 12 en 15 jaar, een periode van bijzonder snelle hersenontwikkeling.

De onderzoekers ontdekten dat kinderen die gewoonlijk hun sociale media-feeds rond de leeftijd van 12 jaar controleerden, een duidelijk traject vertoonden, waarbij hun gevoeligheid voor sociale beloningen van leeftijdsgenoten in de loop van de tijd toenam.

Tieners met minder betrokkenheid bij sociale media volgden het tegenovergestelde pad, met een afnemende interesse in sociale beloningen.

BEKIJK OOK
Slechte darmgezondheid slecht voor zenuwstelsel, beter dieet kan het verlichten

De studie, dinsdag gepubliceerd in JAMA Pediatrics, is een van de eerste pogingen om veranderingen in de hersenfunctie vast te leggen die gecorreleerd zijn met het gebruik van sociale media over een periode van jaren.

De studie heeft belangrijke beperkingen, erkennen de auteurs. Omdat de adolescentie een periode is van groeiende sociale relaties, kunnen de hersenverschillen een natuurlijke draai naar leeftijdsgenoten weerspiegelen, wat vaker gebruik van sociale media zou kunnen stimuleren.

“We kunnen geen causale beweringen doen dat sociale media de hersenen veranderen,” zei Eva H. Telzer, universitair hoofddocent psychologie en neurowetenschappen aan de Universiteit van North Carolina, Chapel Hill, en een van de auteurs van de studie.

Maar, voegde ze eraan toe, “tieners die gewoonlijk hun sociale media controleren, tonen deze behoorlijk dramatische veranderingen in de manier waarop hun hersenen reageren, wat mogelijk langetermijngevolgen kan hebben tot ver in de volwassenheid, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de ontwikkeling van de hersenen in de loop van de tijd.”