fbpx

Gebrek aan slaap kan hersenen en cognitieve ontwikkeling kinderen schaden

GFC NIEUWSREDACTIE- Onderzoek wijst uit dat het krijgen van minder dan negen uur slaap per nacht geassocieerd is met cognitieve problemen, mentale problemen en minder grijze stof in bepaalde hersengebieden.

Kinderen in de basisschoolleeftijd die minder dan negen uur slaap per nacht krijgen, hebben significante verschillen in bepaalde hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor geheugen, intelligentie en welzijn in vergelijking met degenen die de aanbevolen negen tot 12 uur slaap per nacht krijgen.

Dergelijke verschillen correleerden met grotere psychische problemen, zoals depressie, angst en impulsief gedrag, bij degenen die niet sliepen. Onvoldoende slaap was ook gekoppeld aan cognitieve problemen met geheugen, probleemoplossing en besluitvorming.

De American Academy of Sleep Medicine beveelt aan dat kinderen van 6 tot 12 jaar regelmatig 9 tot 12 uur per nacht slapen om een optimale gezondheid te bevorderen. Tot nu toe hebben geen studies de langdurige impact van onvoldoende slaap op de neurocognitieve ontwikkeling van pre-tieners onderzocht.

BEKIJK OOK
Buiten wandelen blijkt meer voordelen voor de geestelijke gezondheid te hebben dan binnen lopen

Om de studie uit te voeren, onderzochten de onderzoekers gegevens die werden verzameld van meer dan 8.300 kinderen in de leeftijd van 9 tot 10 jaar die deelnamen aan de Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD) -studie.

Ze onderzochten MRI-beelden, medische dossiers en enquêtes ingevuld door de deelnemers en hun ouders op het moment van inschrijving en bij een follow-upbezoek van twee jaar op de leeftijd van 11 tot 12 jaar.

Gefinancierd door de National Institutes of Health (NIH), is de ABCD-studie de grootste langetermijnstudie naar de ontwikkeling van de hersenen en de gezondheid van kinderen in de VS.

De nieuwe studie werd verricht onder leiding van onderzoekers van de University of Maryland School of Medicine (UMSOM).
De bevindingen werden onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Lancet Child & Adolescent Health.