fbpx

Gebied Asisikriki vanwege mogelijk uitbraak afgesloten

GFC NIEUWS- Asisikriki in het district Sipaliwini is afgesloten.

De man die onlangs als de 12e COVID-19 besmette persoon is genoteerd, was enkele dagen op een kleinschalige gouddelvingsfaciliteit daar aanwezig, waar het ministerie van Volksgezondheid besloot met twee helikopters een team van deskundigen naar het gebied te dirigeren om daar een volledige screening te doen van de mensen aldaar.

Het team van het ministerie van Volksgezondheid dat vrijdag het gebied heeft aangedaan, heeft volgens infectieloog Stephen Vreden wel een aantal mensen met lichte klachten gezien. Er is volgens hem kennelijk een uitbraak van COVID-19 en om te voorkomen dat mensen uit het gebied vertrekken, wordt dit afgesloten. Het team is op zondag 31 mei in de stad teruggekeerd.

Vreden zegt men te Asisikriki niet meteen een bron van infectie heeft kunnen vinden. Er is wel een aantal mensen geswapt, waarbij er keel-neusuitstrijkjes zijn afgenomen. De resultaten van deze swaps zijn vooralsnog niet bekend. In elk geval is het de bedoeling dat indien er positieve gevallen zijn, die mensen uit het gebied worden gehaald. “Het is ook zeker de bedoeling om voorlopig te voorkomen dat mensen uit dat gebied vertrekken want er is daar kennelijk een uitbraak en om te voorkomen dat men naar andere plekken gaat, wordt dat gebied afgesloten.”

BEKIJK OOK
Afsluiting wegen vanwege Oil & Gas Summit en Caricom Staatshoofdenvergadering

Vreden benadrukt dat iedere keer dat zich een nieuw geval voordoet, geprobeerd wordt te achterhalen vanwaar die persoon komt alsook waar hij geïnfecteerd is geraakt. Vervolgens wordt onderzocht met welke personen er contact is geweest zodat die of in quarantaine worden gezet of wordt nagegaan of zij klachten hebben die een onderzoek op COVID-19 rechtvaardigen.

De infectieloog legt uit dat het team van Volksgezondheid is geweest om mensen in het gebied te onderzoeken en vooral ook te ondervragen, omdat de autoriteiten niet alleen willen weten wie ziek was, maar ook wie vanwaar is gekomen. Op dit moment wordt vooral rekening gehouden met import van COVID-19 vanuit Brazilië, aangezien er in het buurland een enorme uitbraak is.