GCP-Keurmerk herstelt vertrouwen en beloont groeiend leiderschap

leiderschap

In Suriname is er enige terughoudendheid onder politieke leiders om het GCP-keurmerk (SU2THENEXTLEVEL) aan te vragen.

Deze bezorgdheid komt voort uit de vrees dat het keurmerk hen te veel verplichtingen oplegt, hun verleden onthult of hun politieke bewegingsvrijheid inperkt.

Maar volgens het GCP-communicatieteam missen deze zorgen de essentie van wat het keurmerk werkelijk vertegenwoordigt.

Hieronder volgt de uitleg van het GCP-team over het doel en de voordelen van het keurmerk:

Het GCP-keurmerk is geen bewijs van perfectie. Het is een zichtbaar teken van moed, verantwoordelijkheid en authentieke groei. Een uitnodiging om te tonen dat leiderschap begint met eerlijkheid — tegenover jezelf én tegenover het volk.

Wat biedt het GCP-keurmerk?

Het GCP-certificatieproces vraagt om transparantie, integriteit en controleerbaarheid.

Niet om fouten uit het verleden te bestraffen, maar om te laten zien dat leiders bereid zijn zichzelf te vernieuwen.

Leiders die hun fouten erkennen en zich nu publiekelijk verbinden aan hogere standaarden, tonen kracht, niet zwakte.

Zij helpen een nieuwe politieke cultuur op te bouwen — gebaseerd op eerlijkheid, verantwoordelijkheid en dienstbaarheid.

Door het GCP-keurmerk aan te vragen, kiezen leiders ervoor om hun politieke en persoonlijke groei zichtbaar te maken.

Ze laten zien dat ze niet vastzitten in het verleden, maar werken aan een toekomst waarin Suriname sterker en eerlijker wordt.

Een belangrijk onderdeel van het GCP-traject is dat gecertificeerde leiders elk kwartaal gesprekken voeren met gewone burgers en deskundigen om in verbinding te blijven met de samenleving, en ieder halfjaar deelnemen aan integriteitstrainingen.

Zo geven zij een krachtig moreel voorbeeld aan medeburgers en tonen zij actief moreel leiderschap.

Het GCP-keurmerk is er niet om te oordelen om het oordelen

Leiders zijn spiegels van de samenleving. Wie als leider zijn of haar eigen ontwikkeling serieus neemt, creëert ruimte waarin ook het volk kan groeien.

Het is een kans om verantwoordelijkheid te nemen voor gisteren, vandaag en morgen — en om de lat hoger te leggen voor zichzelf en voor het land.

Meer dan toetsing: positieve erkenning

SU2THENEXTLEVEL werkt, naast certificering, aan de introductie van creatieve methoden zoals prijzen en onderscheidingen voor politici die in parlement en regering bijdragen aan integer, opbouwend en educatief gedrag.

Positieve publieke erkenning van ethisch handelen wordt gezien als een verstandige en noodzakelijke stap.

Het beloningsdilemma

Tegelijkertijd wordt erkend dat belonen en erkennen ook risico’s kent. Wie intrinsiek gemotiveerd is tot goed handelen, heeft geen externe waardering of complimenten nodig.

Hij of zij handelt goed uit zichzelf — uit empathie, compassie en overtuiging, niet uit verlangen naar roem of beloning.

Hoewel dit voor velen als een nuance kan klinken, is het fundamenteel: belonen kan zuivere motivatie ondermijnen.

Toch wordt erkend dat niet iedereen deze visie vanzelfsprekend deelt. Dit is een groeiproces dat niet door opleg of dwang, maar alleen via sensitieve en hoffelijke open dialoog kan worden versterkt.

Daarom zal bij de vormgeving van erkenningen zorgvuldig en creatief rekening worden gehouden met het morele beloningsdilemma.

Samen met gecertificeerden en het publiek zal worden verkend hoe wij dit als Surinamers op een zuivere en toekomstgerichte manier kunnen invullen. Dit wordt mogelijk geacht.

Uitslag op 15 mei 2025

Op 15 mei 2025 wordt bekendgemaakt welke kandidaten definitief het GCP-keurmerk ontvangen.

Deze namen zullen in de laatste tien dagen voor de verkiezingen duidelijk zichtbaar ondersteund worden, zodat burgers weloverwogen kunnen kiezen.