fbpx

Garantie betaalbare ureum uit Venezuela

De ureum handelsovereenkomst die is getekend tussen Suriname en Venezuela zal garanderen dat er betaalbare ureum zal zijn voor de komende seizoen. Venezuela heeft inmiddels 2.400 metrieke ton ureum tegen een gemiddelde prijs, berekend uit de hoogste en laagste internationale marktprijs, voor Suriname geleverd.

Deze ureum, waarbij de eerste lading is afgelost op 17 november op de zeehaven in het district Nickerie, zal tegen een commerciële tarief worden verkocht naar tevredenheid van vooral de rijstboeren in Suriname. De overeenkomst is eveneens op 17 november getekend.

De top delegatie uit Venezuela, onder leiding van viceminister van Latijns America en het Caribisch gebied Alexander Yánez, was in Suriname om de samenwerkingsrelatie tussen de twee landen te intensiveren. Al voor een paar jaar heeft Suriname een samenwerking met Venezuela op het gebied van brandstof, rijst en ureum.

OOK INTERESSANT
Tienerouders Latour en omgeving krijgen kennis in opvoedingsvaardigheden

De delegatie besprak ook zaken met andere autoriteiten. Het ureumbedrijf Petroquímica de Venezuela S.A. (Pequiven) zal de levering doen en het Rijstfabriek B. Ramadhin is de partner in Suriname.

Directeur Bhagwatpersad Ramadhin, tevens voorzitter van de Vereniging van Verwerkers en Rijstexporteurs (VVRE), geeft trots aan dat de ureum landelijk gedistribueerd zal worden om zodoende behalve de rijstsector ook de landbouw en tuinbouw te kunnen voorzien van deze betaalbare kunstmest.

Er zullen nog twee schepen met ureum voor dit seizoen (zes maanden) worden aangeleverd.

De ondertekening vond plaats op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij in het bijzijn van de Venezolaanse ambassadeur, Olga Diaz Martinez, en directeur Djoemadie Kasanmoesdiran van LVV.(GFC)