fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Gaan voor een schoon milieu in Albina op World Clean Up Day

GFC NIEUWS- Weinig drukte aan de waterkant van Albina op zaterdag 19 september maar een goede opkomst om te helpen met schoonmaken. De zon hield de vrijwilligers niet tegen om gewapend met hark en handschoenen zwerfafval op te ruimen.
Door stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) werd ook dit jaar het initiatief genomen om World Clean Up Day (WCD) te organiseren. Op 15 plaatsen door het land heen werden jong en oud opgetrommeld om mee te helpen.
In Nickerie en Saramacca ging deze activiteit jammer genoeg niet door en even zag het ernaar uit dat het in Albina ook niet zou lukken. Uiteindelijk hielpen 26 vrijwilligers van Paramaribo, Wanica en Albina in de leeftijd van 7-59 jaar mee om in de omgeving van de waterkant troep op te ruimen. Het gaat dan om andermans troep. Medewerking werd verleend door de districtscommissaris van Marowijne-Noordoost en ook stichting Super Generation Marowijne.
Op het strand lagen erg grote stukken zeil en plastic, waarschijnlijk aangespoeld maar het kon net zo goed daar achter gelaten zijn. In totaal werden in twee uur 35 vuilniszakken gevuld. Rond de 760 plastic flessen voor consumptie en 440 blikjes voor drank. De bedoeling is dat deze die nog in redelijk goede en schone staat waren in recycletonnen geplaatst worden. Overig afval zou op de stortplaats te Albina gedumpt worden. Ook in die zakken zaten vele plastic flessen. In de toekomst zou het goed zijn om ook een recycleton in Albina te hebben want nu heeft heel Marowijne er maar een, in Galibi. Het derde uur moest het afval naar soort geteld worden, geen plezierige taak.
Dit jaar was wereldwijd de focus op sigarettenpeuken die wel iets van 15 jaar in het milieu blijven voordat ze afgebroken worden. Nota bene bevatten ze plastic. SuReSur zal deze peukjes helemaal naar Ierland sturen alwaar ze gerecycled worden. Opgemerkt werd dat het strand er toch wel minder vies uitzag dan vorig jaar. Het blijft een continue taak om ervoor te zorgen en ook te waken dat iedereen snapt waarom het nergens voor nodig is om ons milieu te verzieken. Dat behoort met de paplepel ingegoten te worden.
De gemeenschap, jongeren en zeker ook de ouderen, moeten bijgebracht worden dat elke inwoner van dit land daarin een taak heeft. Dit betekent dat men geen afval zomaar op straat, op de bermen en ook niet in goten en rivier moet smijten. Natuurlijk moet het een gewoon onderdeel worden van onze leefstijl! Plastic is er overal maar dat wil nog niet zeggen dat we ons daarmee moeten omringen….
De bewustwording waarom het milieu waarin wij ons bevinden, ja, waarin we leven veel te maken heeft met onze gezondheid is nog heel beperkt in Suriname. Er zal veel meer tijd gestopt moeten worden om dit op gang te brengen door diverse Ministeries samen met NGO’s, buurtverenigingen, bestuursdiensten en noem maar op. Het gaat tenslotte om ons milieu, onze gezondheid, onze flora en fauna, zegt Tanya Frijmersum, vrijwilliger tijdens WCD 2020.

OOK INTERESSANT
Tragedie in India door defect in elektronisch interlock-systeem