fbpx

Fysiotherapeut die vrouw heeft bang gemaakt voor zwarte peper ‘heeft geen verstand’

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Een vrouw van middelbare leeftijd die van een fysiotherapeut te horen heeft gekregen dat ze nooit meer zwarte peper moet gebruiken omdat dit schadelijk zou zijn voor de gezondheid, weet kennelijk niets af van voeding.

De 40- plusser die oorspronkelijk uit Guyana komt, beweert enkele jaren geleden van de therapeut in haar geboorteland te horen te hebben gekregen dat het consumeren van dit kruid erg ongezond is.

De dame kwam met hem in gesprek tijdens een familiefeest in Guyana toen het onderwerp ter sprake kwam.

Volgens haar werd duidelijk uitgelegd dat zwarte peper eigenlijk niet geschikt is voor menselijke consumptie.

Sindsdien kookt de vrouw die helemaal geen gezondheidsklachten heeft niet meer met dit smaakvol kruid, vertelde ze recent aan een lid van het KIVC.

Zij heeft bovendien veel van haar familieleden zover gekregen om hetzelfde te doen.

De Europese topexpert op het gebied van Afslanken, Verjongen, Voeding en Gezondheid om zijn reactie hierop gevraagd, zegt vanuit Duitsland aan GFC Nieuws dat de uitleg die de dame heeft gekregen niet helemaal klopt en ongenuanceerd is.

Het is naar zijn oordeel ook niet verstandig om dergelijke adviezen aan te nemen van fysiotherapeuten omdat die niet gespecialiseerd zijn in voeding.

Volgens Jonathan Clarke is het met mate consumeren van zwarte peper juist heel erg gezond.

Hoewel nog steeds ervan uitgegaan wordt dat personen die last hebben van nierstenen evenzo maag- en darmklachten, waaronder maagzweren en brandend maagzuur, het gebruik ervan liever kunnen beperken of nalaten.

Maar er bestaat hierover geen consensus.

“Sommige collega-experts zijn juist van oordeel dat zwarte peper een helende werking heeft bij maag – en darmproblemen. Maar de meningen op dit punt blijven verdeeld”, stelt Clarke.

Ook diegenen die medicijnen gebruiken die de bloedstolling vertragen, zoals aspirine, Plavix en Warfarine, zouden naar zijn inzichten met mogelijke interacties rekening moeten houden.

“Maar als iemand gezond is en geen klachten door het gebruik van zwarte peper ervaart, zie ik geen speciale reden om dit helemaal uit het menu te schrappen”.

BEKIJK OOK  Bewoners in Paramaribo- Noord vinden het belachelijk dat ze voor coronatest moeten gaan naar Latour

“Het kruid zit boordevol piperine waarvan in verschillende onderzoeken is bewezen dat het een anti- oxiderende, antibacteriële en ontstekingsremmende werking heeft”.

“Wij weten op basis van de medische literatuur dat laaggradige ontstekingen sterk in verband staan met het ontwikkelen en of verergeren van diverse welvaartsziekten zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten”.

“Door het nuttigen van zwarte peper help je deze laaggradige ontstekingen te reduceren. Deze zijn vaak op zo’n laag niveau, dat er geen klassieke verschijnselen optreden maar intussen wel veel schade aanrichten“, stelt de topexpert.

Jonathan Clarke die ook een adviseur is van Constantin, wijst er bovendien op dat de piperine in zwarte peper volgens studies ook een gunstige uitwerking zou kunnen hebben op de glucosespiegel en het cholesterolniveau.

Zwarte peper helpt daarnevens bij het verbeteren van de spijsvertering en zorgt voor het effectiever absorberen van kruiden, vitamines, mineralen en fytonutriënten.

Dit is vooral het geval in combinatie met curcumine, waardoor dit veel gezondheidsvoordelen meebrengt.

De piperine in zwarte peper verhoogt de hoeveelheid voedingsstoffen die in de bloedbaan worden opgenomen door onder meer de aanmaak van zoutzuur in de maag te stimuleren, dit zorgt volgens de researcher voor het optimaler verteren van het voedsel.

jonathan clarke2 | GFC Nieuws

Jonathan Clarke

“Maar zwarte peper doet nog veel meer. Er komt steeds meer bewijs dat een ongezonde darmflora sterk in verband staat met chronische ziekten evenals het mentaal welzijn”, vervolgt Clarke.

Op basis van voorlopig onderzoek, zo stelt hij, wordt nu al aangenomen dat zwarte peper in staat is om het aantal goede bacteriën in de darmen te verhogen.

Hij benadrukt dat dit kruid niet in overdreven grote hoeveelheden moet worden geconsumeerd. De meeste mensen kunnen zwarte peper probleemloos met mate gebruiken.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: Ben jij of is je kind erg agressief, depressief, angstig of impulsief? Ga na of er te weinig vette vis wordt gegeten