fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Futu Pasi, nieuwe Facebookserie over monumentale panden

GFC NIEUWS- Een van de doelen van de Vereniging Vrienden van Stadsherstel Suriname (VVSS) is om onder andere mensen bewust te maken en te activeren meer aandacht te hebben voor het behoud, de restauratie en renovatie van het Surinaams Historisch Erfgoed.
Suriname staat sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Paramaribo staat bekend als de “Houten Stad” omdat wij zoveel houten gebouwen hebben in onze historische binnenstad.
Wanneer je naar die panden in Paramaribo kijkt zie je dat het een weerspiegeling is van Europese architectuur en bouwconstructies met inheemse materialen en ambachten.
Het is voor ons belangrijk dat men meer kennis en waardering krijgt voor onze historie en monumentale panden. Dit is uiteindelijk zeer belangrijk voor het verder vormen van een eigen identiteit. Er is daarom in samenwerking met de Nederlandse Ambassade en het ministerie van Onderwijs is Suriname; een nieuwe serie gelanceerd genaamd ‘FUTU PASI’.
Het idee voor FUTU PASI is ontstaan bij de VVSS omdat onze Open Monumentendag (OMD) traditiegetrouw op de derde zondag van november plaats vindt. Vanwege de Covid-19 situatie kan de OMD dit jaar helaas niet fysiek plaatsvinden en hebben wij gekozen om een serie-reeks te presenteren via onze Facebookpagina (ook zichtbaar voor mensen zonder Facebook). De teaser ziet u hier: https://fb.watch/1Qde3IfJjp/
FUTU PASI neemt je de komende 5 weken mee op een reis langs enkele van deze bijzondere panden met bijzondere verhalen gebaseerd op onze geschiedenis. Er is ervoor gekozen de eerste aflevering op de 45ste verjaardag van de Republiek Suriname en wel op 25 november om 14 uur te vertonen op de Facebookpagina: Stadsherstel Suriname.
De volgende afleveringen zijn vanaf de launch elke zondag om 14 uur online.
Zoals de bigi sma’s (=ouderen) altijd zeggen; Efu yu sabi yu trotro, yu kan sabi pe yu musu go (=ken je afkomst om je toekomst te kunnen bepalen).

OOK INTERESSANT
RvM keurde ruim 9000 missives goed