fbpx

Fundraisingsactiviteiten vanwege 45 jaar Kindertehuis Ramoth

Woensdag 9 oktober bestaat Kindertehuis Ramoth, onderdeel van het Leger des Heils Suriname, 45 jaar.

Het was de echtgenoot van gouverneur Johan Ferrier, de laatste gouverneur en de eerste president van Suriname, die de openingshandeling verrrichte van het Ramoth dat zich bevindt aan de Henck Arronstraat.

Omdat gouverneur Ferrier en diens echtgenote het Leger des Heils een betrouwbare organisatie vonden, werd door hen aan de kerkelijke instelling gevraagd om een kindertehuis te openen. Dit omdat in deze periode, 1974, een jaar voor de onafhankelijkheid, relatief veel kinderen in armoede leefden.

Kinderhuis Ramoth is daarom vooral gericht op verwaarloosde en misbruikte kinderen. Daarnaast wonen er ook kinderen in het tehuis wier ouders in het binnenland of verre districten wonen en.

Vanwege de financiële situatie plus het tekort aan personeel, draait het tehuis momenteel op halve capaciteit. Het tehuis kan maximaal 45 kinderen herbergen. Op dit moment wonen er 20 kinderen in het tehuis. De babycreche telt circa 12 kinderen en de gewone crèche circa 32 kinderen.

Geen feest

Directeur van het kindertehuis, majoor Sobe die ruim 3 decennia actief is binnen het Leger des Heils Suriname, laat weten dat het jubileum ‘geen feestje’ zal zijn. Sobe: “ De focus is niet op feesten dit jubilleumjaar. Het kinderhuis moet worden verbouwd. Er is vorig jaar een begroting gemaakt door een bouwbedrijf. Er is 150.000 Amerikaanse dollar nodig .”

BEKIJK OOK
Post Utrecht bereikt mijlpaal met 24 uurse elektriciteit

Historie

Op het terrein waar de eerste kerk van het Leger des Heils in 1924 werd gebouwd, aan de Henck Arronstraat, bevindt zich nu kinderhuis Ramoth. Het terrein dat eigendom was van de welgestelde familie Alvares, werd voor een symbolisch bedrag van 1 gulden, overgedragen aan de kerkelijke instelling.

Emily (roepnaam Nelly) en Harriet (roepnaam Jet) Alvares hebben na de zogeheten heilsoldaten opleiding te hebben gevolgd bij het Leger des Heils Nederland, het Leger des Heils Suriname hebben opgericht. Om precies te zijn op 10 oktober 1924.

In het kader van dit 45-jarig jubileum zullen er het hele jaar door fundraisingsactiviteiten worden georganiseerd om de kosten voor de broodnodige verbouwing bij elkaar te brengen.

‘Adopteer’ een kinderhuiskind

Een manier om bij te dragen aan de fundraising, is door 1 van de 20 kinderhuiskinderen te ‘adopteren’. Niet letterlijk, maar door maandelijks minimaal een bedrag van SRD 100,- te doneren. 20% gaat naar het kind en 80% naar de broodnodige verbouwing van onder andere het dak.

Wordt vrijwilliger

Een andere manier om het kindertehuis te ondersteunen is door vrijwilliger te worden. Sobe laat weten op zoek te zijn naar huiswerkbegeleiders. “Vanwege bezuiniging hebben we onze huiswerkbegeleider moeten wegsturen. Maar het werk dat ze deed is hard nodig.” Ook vrijwiligers om kinderen met sport, spel en motivatie bezig te houden, zijn welkom.