fbpx
FSA heeft bespreking met voorzitters samenwerkende politieke partijen

GFC NIEUWS- De Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) heeft op uitnodiging van de partijen op woensdag 10 juni een bespreking (zoommeeting) gehad met de 4 voorzitters van de samenwerkende partijen VHP, ABOP, NPS en PL.

De FSA is een a-politieke organisatie en heeft tot doel de belangen van de verschillende agrarische (sub)sectoren te behartigen en een schakel te zijn tussen deze (sub)sectoren en de beleidsmakers.

De FSA heeft in hoofdlijnen haar visie aangegeven aan de politieke partijen, waarbij zij een samenwerking voorstaat tussen de private- en publieke sector middels een Public-Private Partnership.

Aandachtspunten in grote lijnen van de FSA voor de komende periode zijn:

a. Continuering van goed beleid EN verdere verbetering hiervan
b. Versterking van LVV en de opzet van solide instituten (agrarische kamer, productschappen, waterschappen, marketingbureau & trade and business center, agrarische financieringsinstelling)
c. Actuele wetgeving met draagvlak van de sector
d. Ruimtelijke planning en een geordend grondbeleid
e. Identificatie subsectoren en gewassen (nationale voedselvoorziening & gerichte oriëntatie op de internationale markt)
f. Intensieve exportbevordering met een optimalisatie van de totale value chain (waardeketen)
g. Certificering van de bedrijven (GAP, GHP, GMP)

De FSA heeft tijdens het gesprek ook actuele issues aan de orde gesteld, zoals:

a. Ombuiging van het contract van de overheid met de LR group. De FSA heeft in oktober 2019 een memo gepresenteerd met haar visie over de LR deal, waarbij een intensieve betrokkenheid van het nationaal agrarisch ondernemerschap wordt voorgesteld.
b. Versnelde aanpak en uitvoering van SAMAP ten gunste van de agrarische ondernemers ter vergroting van de productie
c. Instellen COVID-19 urgentieplan met een ondersteuningspakket en een productiefonds om de negatieve schokken op te vangen, uitstel van aflossingen van leningen en instellen moratorium.

De FSA is van oordeel dat goed financieel-economisch beleid essentieel is voor goed agrarisch ondernemerschap en wenst een goede samenwerking met de overheid en alle relevante stakeholders.

De FSA zal het overheidsbeleid kritisch volgen ter ontwikkeling van de agrarische sector.

De voorzitters van de samenwerkende partijen hebben aangegeven de punten aangedragen door de FSA mee te nemen in de samenstelling van het nieuw regeerprogramma.

Meer nieuws

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.