fbpx

Fruit- en groentesap: wat is goed voor je gezondheid?

Vers groentesap is de beste keuze
Tomaten(sap) bevat lycopeen wat kan helpen om het risico op prostaatkanker te verminderen en bietensap kan je helpen om je bloeddruk in te tomen. Groentesap met pulp bevat wat vezels (niet zoveel als de ongeperste groente) en vezels zijn een goede hongerstiller. En groentesap bevat ook veel minder suiker en calorieën dan de typische fruitsappen. Check wel het zoutgehalte van de groente.

Fruitcocktails zijn de slechtste keuze
Wees op je hoede met producten die fruitcocktail of fruitdrink heten want die bevatten meestal weinig echt fruitsap. Ze bestaan dan hoofdzakelijk uit water waaraan een zoetstof is toegevoegd zoals maïssiroop. Qua voedingswaarde zijn ze niet beter dan de meeste soft drinks: veel suiker en calorieën, maar weinig voedingsstoffen.

Het dilemma met 100% fruit
Fruitsap waaraan geen zoetstoffen zijn toegevoegd, zuiver sap dus, is inderdaad een goede bron van voedingsstoffen zoals kalium en vitamine C.

Maar het probleem ligt in het feit dat een teveel aan fruitsap een extra bron van fruitsuiker en calorieën kan zijn. En sap heeft ook niet zoveel vezels en fytonutriënten als de ongeperste vrucht.

Wees dus voorzichtig wat de hoeveelheden betreft, de meeste voedingsexperts houden het bij maximum een glas zuiver fruitsap per dag.
Drink je graag een paar extra glaasjes, leng het fruitsap dan aan met water.

Goede keuzes zijn sap van granaatappel, veenbessen, acaibessen, pruimen en rode druiven.

Als je maar een glas fruitsap per dag mag drinken, dan kies je meteen maar beter de juiste soort die de meest waardevolle voedingsstoffen bevat.

OOK INTERESSANT
Afdeling Trafficking in Persons KPS te bereiken via WhatsApp

Granaatappelsap staat op kop. Het bevat veel suiker en calorieën, maar het zit boordevol antioxidanten. Meer dan rode wijn of groene thee zelfs.

Veenbessensap is een bommetje van vitamine C, een belangrijke tool voor je immuunsysteem en het kan ook helpen bij het elimineren van bacteriën die urineweginfecties veroorzaken.

Acai is een bes die groeit in Zuid-Amerika en het acaibessensap is een momenteel een hype. Acaipulp bevat hogere concentraties antioxidanten dan veenbessen, blauwe bessen, zwarte bessen of aardbeien.

Vaak wordt gezegd dat gematigd wijngebruik goed is voor het hart. Wel hetzelfde geldt voor blauwedruivensap. Ze bevatten flavonoïden en resveratrol wanneer ze gemaakt worden van de volledige druif: de zaadjes en de schil inbegrepen. De ongeperste vrucht bevat alweer meer vezels.

Pruimensap staat bekend als een uitstekend hulpmiddel bij constipatie. Het is namelijk niet alleen een goede bron van vezels, het bevat ook een natuurlijk laxatief namelijk sorbitol. Maar daar ‘stopt’ het niet. Pruimensap zit ook boordevol ijzer, kalium en antioxidanten.

Wat met sinaasappelsap?
Sinaasappel bevat heel veel vitamine C, dat is het goede nieuws. Sommige voorverpakte sappen zijn ook nog verrijkt met calcium en vitamine D, wat goed is voor je beenderen.

Ongezoet sinaasappelsap heeft minder calorieën dan sommige bessen- en druivensappen, maar de andere kant van de medaille is dat het ook minder antioxidanten heeft dan de donkere sappen zoals druivensap, granaatappelsap en blauwebessensap.